Kompetensförsörjning

Hyrsjuksköterskan som tog fast jobb

Hyrsjuksköterskan som tog fast jobb
Sara Molavi tycker redan jobbet på Intensivakuten är utvecklande. Bild: Privat

Sara Molavi har just hoppat av bemanningssvängen. Hon är ensamstående mamma och oroades av hyrstoppet i Region Stockholm. Nöjd med sin löneförhandling är hon nu peppad på utvecklingsmöjligheterna på Intensivakuten på Karolinska.

Som bemanningssjuksköterska i region Stockholm skrämde hyrstoppet Sara Molavi. När regionen i våras drog åt svångremmen hade hon uppdrag på St Görans sjukhus.

– Plötsligt fanns bara kortare uppdrag hos regionen. Det blev en stor skillnad. Jag är ensamstående med min son på heltid, jag behöver veta att jag har en stabil försörjning och inte står utan jobb, säger hon.

Sara Molavi ville inte hoppa runt inom verksamhetsområden hon inte tidigare arbetat.

– Det blir inte tillräckligt patientsäkert, eftersom vi inom bemanning bara har en dags introduktion. Jag har arbetat fem år som sjuksköterska, men har inte arbetat inom allt i akutsjukvården.

När antalet uppdrag minskade kraftigt i regionen fanns fortfarande en del erbjudanden som bemanningssjuksköterska från privata vårdgivare.

– Men de uppdragen kändes inte utmanande och utvecklande. Det är viktigt för mig med utveckling och jag ville prova att arbeta på akutmottagning. Det passar också med en fast anställning nu. Min son är äldre, jag kan jobba mer skift nu. Jag började söka runt lite.

Hennes karriär som sjuksköterska började som nyexaminerad på Akademiska sjukhuset i Uppsala. När sonen fortfarande var liten och hon blev ensamstående sökte hon sig till ett mottagningsjobb på reumatologen på Danderyds sjukhus i Stockholm, för att få arbeta kontorstider måndag till fredag.

– Efter ett tag där saknade jag akutkänslan på vårdavdelningar. Därför sökte jag mig efter 1,5 år till bemanning, för att kunna kombinera det arbetet med att själv bestämma mina arbetstider, utifrån när jag hade barnomsorg och möjlighet till barnvakt.

Det blev lyckat och Sara Molavi fortsatte lika lång tid inom bemanning på avdelningar som ortopedi, internmedicin och palliativ vård både på St Görans och Danderyds sjukhus.

– Som fast anställd hade jag innan dess låg lön och löneutvecklingen blev densamma utifrån det. Plötsligt som bemanningssjuksköterska fick jag mycket bättre lön och kunde välja att ha mer fritid och egen tid. Lönen var också en starkt bidragande orsak att jag valde bemanning.

Men nu tar hon steget tillbaka till en fast anställning. Som Vårdfokus tidigare rapporterat erbjuder regionen i år en saftig bonus för sjuksköterskor som nappar på en fast anställning, som även Sara Molavi får ta del av. Hittills har 38 sjuksköterskor skrivit på för bonusen.

Så många har nappat på bonusen på Karolinska

  • 38 sjuksköterskor har tagit fast anställning och fått rekryteringsbonusens första del. Den andra delen betalas ut till de som arbetar kvar efter ett år.
  • Behovet är omkring 213 heltidsarbetande sjuksköterskor, vilket var hur många bemanningssjuksköterskor som arbetade på sjukhuset i snitt under januari och februari.
  • Under maj, juni, juli och augusti hyr Karolinska in motsvarande 92 heltidsarbetande sjuksköterskor.
  • Sammanlagt har Karolinska 4435 månadsanställda sjuksköterskor. (Källa: Karolinska universitetssjukhuset)

Hon har fått fast anställning på Intensivakuten på Karolinska i Solna. En av de avgörande förutsättningarna för henne vid valet var att hon där inte tvingas arbeta 3-skift, eftersom nattpass fortfarande inte fungerar som ensamstående.

Hon blev nyligen klar med den sex veckor långa introduktionen. Hit kommer patienter med behov av högspecialiserad vård. De har ofta en pågående behandling av exempelvis cancer eller hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom tar Intensivakuten emot traumapatienter, efter olyckor och våld.

– Vi vårdar väldigt sköra patienter. Det är mycket lärorikt, vilket lockade mig. Det är givande och spännande att arbeta här. Dessutom uppskattar jag att vi har många sjuksköterskor som är specialistutbildade, erfarna och rutinerade. Det är inte så vanligt i akutsjukvården.

Hon är positiv till att arbetskulturen är generös och att de lär av varandra.

– Sjuksköterskor och undersköterskor delar med sig av sin kunskap. När läkarna har en stund över kan de dra ihop en kort föreläsning för oss.

Hon lockades också till att välja en fast anställning för att arbetsgivaren erbjuder möjlighet till vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom akutsjukvård med bibehållen lön.

– De sa att vi ska ha hög kompetens och få chansen att lära oss mycket. Jag är verkligen sugen på att gå specialistutbildning framöver.

Vad fick du för lön när du tog steget tillbaka?

– Rätt så bra. Jag fick gå ned från min lön som bemanningssjuksköterska, men fick en rimlig lön. Den är mycket bättre än min tidigare lön som fast anställd, 6 000-7 000 kronor bättre.

Hur förhandlade du?

– Jag gick in på en ganska hög nivå när de frågade vad jag hade i löneanspråk. Jag tänkte att då kan de inte sänka hur mycket som helst. De vet också att om att när man kommer från bemanning går man inte med på vilken lön som helst. Rekryteringsbonusen blev ett plus i kanten.

Tips för att rekrytera sjuksköterskor

Sara Molavis framgångsfaktorer för den vårdgivare som vill lyckas fastanställa hyrsjuksköterskor är att erbjuda:

  • Arbetstider utifrån individuella behov
  • Utveckling
  • Bra lön
  • Möjlighet till betald vidareutbildning
  • Erfarna, kunniga kollegor

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida