Årets hematologisjuksköterska

”Ibland känns det som om jag håller ett trollspö i min hand”

”Ibland känns det som om jag håller ett trollspö i min hand”
"Priset är ett väldig fint erkännande för mitt sätt att jobba på" säger Kajsa Smith. Foto: Anders Andersson.

Under sina 23 år på hematologkliniken har Kajsa Smith sett hur dödliga diagnoser förvandlats till kroniska sjukdomar tack vare mediciner. Nu har hon utsetts till årets hematologisjuksköterska för sitt sätt att bemöta patienterna.

2 september 2021

I början av oktober delar Hematologisjuksköterskornas förening, Hemsis, ut pris till årets Hematologisjuksköterska. I år är det Kajsa Smith som nominerats för sitt skickliga bemötande av både patienter och närstående.

Jag vet att jag är bra på att lyssna om det behövs, men om någon ber mig att prata om mitt specialistområde är det svårt att få stopp på mig, det lovar jag, säger Kajsa Smith och skrattar.

Engagemanget är det omöjligt att ta miste på. Kajsa Smith har varit hematologkliniken i Halmstad trogen sedan hon tog examen 1996. Hon började på avdelningen, gick vidare till dagvården och mottagningen där hon i dag har sin fasta punkt.

Det enda jag inte har varit är chef, men jag har varit ansvarig för en rad olika områden. Just nu arbetar jag femtio procent med läkemedelsstudier och resten på mottagningen och dagvården.

Läkare fick Kajsa Smith att fastna för hematologi

Aktuell: Utsedd till årets hematologisjuksköterska 2021 av Hematologisjuksköterskor i Sveriges förening, Hemsis.

Ålder: 54 år.

Arbetsplats: Hematologimottagningen och dagvården på Halmstads sjukhus. Jobbar en helg av fem på avdelningen och hoppar in extra vid behov.

Fritid: Hänger gärna i stallet med dottern, är ute i naturen eller röjer i trädgården.

Om jag fick dela ut ett pris skulle det gå till: "Anders Dybjer som arbetade som avdelningsläkare när jag började på kliniken. Han har ett fantastiskt sätt att bemöta patienterna på, så genuint. Utan hans bemötande och hans stora intresse för hematologi så hade jag kanske valt en annan bana."

Vad är det som lockar dig med blodsjukdomar?

Det är ett fruktansvärt spännande område, det händer så mycket. Vissa diagnoser, till exempel kronisk myeloisk leukemi, som var dödliga tidigare kan man leva ett nästan normalt liv med genom att ta tabletter som trycker undan sjukdomen helt. Ibland känns det som om jag håller ett trollspö i min hand, det är fantastiskt att få vara med och göra skillnad.

­ Jag gillar också de långa relationerna man kan få till patienterna. En del av dem har jag ju känt i 16 till 17 år.

Vad är det i ditt bemötande som är så uppskattat tror du?

Jag vet inte riktigt, men jag har alltid tyckt att det är viktigt. Det har liksom blivit min grej att vara lugn och trygg. Som ung arbetade jag med hästar på Irland och det handlade mycket om hur jag var, inte vad jag sa till hästarna. Den erfarenheten ville jag ta med mig in i vården där inte alla patienter kan uttrycka sina behov.

Hon vet inte vem som har nominerat henne till utmärkelsen, men hon tror att det kan vara en patient, eller en närstående. Motiveringen lyder:

Allas vår Kajsa, en riktig eldsjäl som genom sin personlighet inger ett behagligt lugn och som genom sin långa tjänstgöring och specialistkunskaper skapar förtroende mellan sjuksköterska och patient (även närstående).

Kajsa kan verkligen koden till bemötande i allmänhet och även bemötande i svåra samtal i synnerhet – något som ej alla kan uppfylla hur duktiga läkare och sjuksköterskor de än är.

Bra bemötande betyder så mycket och är så värdefullt – en av de viktigaste kunskaperna i svensk sjukvård.

Priset till årets hematologissjuksköterska delas ut i samband med hematologidagarna i Lund.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida