Iva-chef nomineras internationellt

Iva-chef nomineras internationellt
Thorleif Rosander, vårdchef på iva på Södersjukhuset är nominerad av ICN för gott ledarskap under pandemin.

Hallå där Thorleif Rosander, vårdchef på IVA, SÖS, som nominerats av ICN för gott ledarskap under pandemin. Det är andra gången på ett år som du blir nominerad för ditt ledarskap.

Grattis! Hur känns det?

– Det känns stort. Ofattbart. Jag känner mig hedrad.

Detta är inte första gången du nomineras som chef. Förra året blev du även nominerad till Årets chef på Vårdgalan. Vad utmärker ditt ledarskap?

– Att jag har tillit till medarbetare, tillit både uppåt och neråt i organisationen. Jag tror på mina medarbetare och tror att jag är kommunikativ och transparant och har inga dubbla agendor.  Det gäller att ha ett ödmjukt förhållande till sin chefsroll. Till mina medarbetar brukar jag säga att vi är ett lag där alla har olika roller som kompletterar varandra. Jag har turen att ha fantastiska medarbetare!

Thorleif har lång och gedigen erfarenhet som chef, vilket han också tror spelar in när han blivit nominerad.  I dag är han vårdchef, en strategisk roll, men har tidigare också varit chefssjuksköterska. Att han har sjuksköterskeyrket i botten ger honom tillit inför medarbetarna, tror han. Han beskriver sig som en öppen och ödmjuk chef.

– Det är inte att ha makt och möjlighet att bestämma som styr hela mitt ledarskap. När jag får medarbetarna att trivas och utvecklas i sin profession så stärker det mitt ledarskap. Jag är övertygad om att även detta kommer patienterna till godo.

Du är omvittnat bra på att motivera andra men vad motiverar dig själv?
– När det går bra för medarbetarna och att de växer i sin roller. Det ger mig energi.

Nomineringen från ICN gäller ledarskapet under pandemin. Har ditt ledarskap ändrats under pandemin?

– Nej egentligen inte, men pandemin har förstärkt den organisation vi redan hade byggt upp med tillit och kommunikation och öppenhet. Det har gett utdelning under pandemin att ha den grunden. Att vara närvarande och tillgänglig för medarbetarna är alltid a och o för mig i mitt ledarskap. Under pandemin har det blivit än tydligare hur viktigt det är. Också min öppenhet och transparens har haft betydelse. Jag har berättat allt jag vet, och även haft dialog med medarbetarna när jag inte vetat något.

Just nu pustar iva-avdelningen på SÖS ut efter att trycket på dem äntligen har lättat. Personalen får nu sammanhängande semester, så även Thorleif.

– Första vågen fanns det en adrenalinkick som drev oss. Men andra och tredje vågen kämpade vi på i stor trötthet. Personalen var och är fortfarande väldigt sliten. Min önskan är att en sammanhållen ledighet ska ge tillbaka lite energi.

Vad önskar du dig mest nu?

– Att det inte kommer en fjärde våg och att vi får återgå till mer normala förhållanden. Men jag önskar också att vi tar med det goda vi lärt oss av pandemin. Till exempel att kunna fatta snabba beslut och inte dra saker i långbänk.

Namn: Thorleif Rosander

Yrke: Vårdchef på iva på SÖS.

Aktuellt med: Nomineras av ICN för gott ledarskap under pandemin

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida