”Jag blir upprörd och matt”

”Jag blir upprörd och matt”
Annika Strandhäll. Foto: Regeringskansliet

Socialminister Annika Strandhäll (S) upprörs över Vårdfokus granskning. Hon menar att landstingen måste börja lägga mer resurser på vårdnära personal.

— Jag blir upprörd och matt, ärligt talat. Med tanke på att vi ser ett allt större behov av vård framöver är det mycket olyckligt att det sker en så kraftig ökning av antalet centrala administratörer i landstingen, på bekostnad av personal i de vårdnära verksamheterna, säger Annika Strandhäll.??

Landstingen har fått flera miljarder kronor extra jämfört med i början av mandatperioden. Samtidigt visar Vårdfokus granskning att lönekostnaderna för administration har ökat mer än för Vårdförbundets yrken. ?

— Det är värdefulla siffror för oss att ta del av. Jag kommer att titta vidare på hur ökningen av antalet centrala administratörer och ledningspersonal ser ut, visavi hur man har allokerat de medel som regeringen särskilt har riktat till landstingen.??

I år satsar regeringen 5,5 miljarder extra på sjukvården, vilka till stor del är öronmärkta för att bland annat förbättra villkoren för vårdnära personal. Det är alltså ett hårt styrt statsbidrag som enligt Strandhäll kommer att följas upp noggrant.?

— Det är helt avgörande för att pengarna ska hamna hos den personal som i dag går på knäna. Vårdpersonal är den största gruppen bland sjukskrivna. Det är inte hållbart. Alla måste inse allvaret och se till att vi går i samma riktning. När valtaktiken blåst över är min förhoppning att vi ska kunna hitta lösningar över block­gränserna, som ger förutsägbarhet och långsiktiga spelregler inom hälso- och sjukvården, säger Annika Strandhäll.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida