Covidvaccin

Kan chefen kräva att alla tar sprutan?

Kan chefen kräva att alla tar sprutan?
Vårdförbundet rekommenderar alla medlemmar att ta vaccinet, men var och en bestämmer själv. Foto: Privat

Att få bestämma över sin egen kropp är en mänsklig rättighet — därför kan ingen tvingas att vaccinera sig. Däremot kan den som avstår riskera att omplaceras på jobbet.

På Vårdförbundets medlemsjour får man in en del frågor från medlemmar som är oroade och tveksamma till om de ska vaccinera sig. En del undrar också om arbetsgivaren kan tvinga dem att ta sprutan, berättar rådgivaren Annelie Nordström.

— Man är ange­lägen att veta hur långt den personliga fri­heten sträcker sig. Och där är det väldigt tydligt, man rår över sin egen kropp. Det är en grundlagsskyddad mänsklig rättighet.

Men vad gör man om chefen säger att alla måste vaccineras?
— Det är viktigt att tänka på vilka aspekter man ska ta upp och hur man ska framställa sitt ställnings­tagande för arbetsgivaren. På många arbetsplatser sker vaccinationen kollektivt, så att det märks om någon inte tar den. Då rekommenderar jag att man skriver ett mejl till chefen. Ifall det skulle bli någon dispyt senare så har man det dokumenterat.

Annelie Nordström
Annelie Nordström, Vårdförbundet Direkt. Foto: privat

— Många chefer är också våra medlemmar, och jag vet att de ofta är så stressade i den här situationen så det är bra om de får möjlighet att läsa mejlet i lugn och ro. Då hinner de tänka efter innan de svarar.

Brott mot grundlagen

Kan man bli omplacerad om man inte vaccinerar sig?
— Vår uppfattning är att man inte kan bli det. Det är ett personligt ställningstagande om man väljer att inte ta vaccinet, att utsätta sig för den risk som det innebär. Det är inte ett skäl för omplacering.

Inte ens om man jobbar med särskilt utsatta och smittkänsliga patienter?
— Nej, det är fortfarande en grundlagsskyddad rättighet att avstå. Vårdförbundet rekommenderar alla medlemmar att ta vaccinet, men var och en bestämmer själv. Å andra sidan säger kollektivavtalet som gäller i kommuner och regioner att arbetsgivaren utan ditt samtycke kan omplacera dig till annan verksamhet där din kompetens behövs bättre, så det kan så klart ske.

Kan en ny arbetsgivare kräva att man ska vara vaccinerad för att få jobb?
—Nej, det kan de inte kräva. Det skulle vara ett brott mot grundlagen i så fall, säger Annelie Nordströ­m.

Befogat i viss verksamhet

På arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, tycker man inte att läget är lika glasklart. På hemsidan skriver man att det kan finnas specifika verksamheter där det är befogat att kräva vaccination: ”till exempel smittskydds­hänsyn, patientsäkerhet eller andra omständigheter för att ge säker vård till mycket sårbara grupper”.

— Huvudregeln är att man inte kan ställa krav på att personal ska vara vaccinerad. Det är inget krav man ska ställa upp generellt. Men i vissa delar av en verksamhet, under vissa omständigheter och under en begränsad tid, kan det vara befogat att ha krav på vaccination. Då kan det bli aktuellt med tillfälliga personalförflyttningar för att säkerställa verksamheten och för att klara patientsäkerheten, säger Tomas Björck, chef för arbetsrättssektionen på SKR.

I ett sådant läge kan man ställa samma krav på personer som söker jobb på den specifika arbetsplatsen, menar han.

— Om befintlig perso­na­l måste vara vaccinerad så kan man upprätthålla det kravet även vid ny­rekrytering. Men man kan självklart inte tvinga någon, säger Tomas Björck på SKR. 

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida