Könsstympning av kvinnor kan bli förbjudet i Somalia

Könsstympning av kvinnor kan bli förbjudet i Somalia
Skalpell är inte det instrument som brukar användas vid kvinnlig könsstympning. I stället är det vad som finns till hands, som rakblad och mer eller mindre vassa knivar. Arkivbild: Mostphotos

I Somalia utsätts 96 procent av kvinnorna för könsstympning. I landet föreslås nu en ny grundlag där kvinnlig omskärelse förbjuds.

I dag ska delegater utse ny president och nytt parlament i Somalia. Somalierna får inte rösta eftersom FN anser att det, på grund av säkerhetsläget, inte går att hålla ett öppet val.

När Parlamentet väl är utsett ska det ta ställning till ett förslag på ny grundlag. I utkastet till den nya konstitutionen i Somalia står: ”Kvinnlig omskärelse är en grym och degraderande traditionell sedvänja, och liktydig med tortyr” och att det förbjuds, rapporterar SR Ekot.

I dag omskärs så gott som alla flickor mellan tre och tio år i landet. Klitoris, de inre blygdläpparna och delar av de yttre blygdläpparna skärs bort. Huden sys ihop till ett litet hål där mensblod och urin kan passera.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida