Arbetstider

Sänkt arbetstid och dubbel ob på natten i Bengtsfors

Sänkt arbetstid och dubbel ob på natten i Bengtsfors
Den som jobbar natt i Bengtsfors får arbetstiden sänkt med fem timmar från och med nästa år. Arkivbild: Mostphotos

Vårdförbundet har lyckats teckna ett nytt nattavtal för sjuksköterskorna i Bengtsfors kommun i Dalsland. Nattarbetstiden sänks med fem timmar i veckan. Dessutom betalas dubbel ersättning för obekväm arbetstid.

29 oktober 2018

– Det är så himla roligt att vi i lilla Bengtsfors kan slå oss för bröstet. Jag tycker att vi har fått till ett fantastiskt bra avtal, säger Christina Samstrand som är förtroendevald för Vårdförbundet i kommunen.

Bengtsfors har under en längre tid haft brist på sjuksköterskor på natten. De annonser som gått ut har inte gett något resultat och de sjuksköterskor som jobbar dag har inte tyckt att det lönar sig att gå över till att arbeta enbart natt.

Hyrsjuksköterskor

I Bengtsfors finns det tre nattjänster, men bara en är tillsatt. På de övriga använder man sig i dag av bemanningssjuksköterskor, vilket är betydligt dyrare än fast anställd personal.

– Jag och min chef började fundera på hur vi skulle kunna bli attraktiva. Det var då jag såg att Mjölby hade lyckats få till ett nattavtal med en arbetsvecka på endast 27 timmar. Så långt kunde inte chefen tänka sig att gå. Men vi landade ändå på 31 timmar och 20 minuter, vilket är en stor skillnad från nuvarande nattarbetstiden på 36 timmar och 20 minuter, säger Christina Samstrand.

Det nya avtalet gäller från 1 januari nästa år. Då får den som arbetar natt dessutom dubbel ob-ersättning.

Hoppas på fler sökande

– Det här gör att vi förhoppningsvis kan få fler sjuksköterskor att söka sig hit. Men det kan också leda till att någon av mina kolleger som i dag jobbar dagtid kan tänka sig att gå över till nattarbete, säger Christina Samstrand.

Det centrala nattarbetstidsavtal med sänkta arbetstider som Vårdförbundet tecknade med Sveriges kommuner och landsting, SKL, i december 2016 gäller inte för kommunerna. I flera kommuner har Vårdförbundet lokalt ändå lyckats förbättra nattarbetstiderna.

Bästa nattavtalet finns i Mjölby i Östergötland, där 27 timmar per vecka räknas som full tid. I Umeå har man lyckats komma ner i 32 timmar, plus ett tillägg på 350 kronor per nattpass.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida