Karriärbyte

”Kunderna är unika – precis som patienterna”

”Kunderna är unika – precis som patienterna”
Sjuksköterskan Pärla Wartanian driver tillfälligt ett glasskafé.

Pärla Wartanian, 29, lämnade jobbet som sjuksköterska mitt under pandemin för att starta glasskafé i Kalmar. "Jag kan få dåligt samvete för att jag inte jobbar inom vården trots att jag kan. Men jag har mognat av att göra det här och nu känner jag mig redo att vidareutbilda mig till narkossköterska".

På Gelato Factory i Kalmar är borden extra rena och personalens handhygien noga reglerad.
– De anställda tycker att det märks att jag är sjuksköterska. Jag frågar alltid hur de mår, lagar mat åt dem och ser till att de får rast. De säger att de aldrig har haft en chef som bryr sig lika mycket. Det uppskattar jag, säger Pärla Wartanian.

Hon tog examen 2019 och hann arbeta i nästan två år, först på en kirurgavdelning inom regionen och sedan som uppdragssjuksköterska, innan hon bestämde sig för att tillfälligt byta karriär.

Likhet mellan yrkesrollerna

– Min sambo är glasstillverkare och säljer till kaféer och restauranger. Vi tyckte att det skulle vara roligt att driva något eget. Jag är social och framåt så det passar mig bra. Men till hösten kommer jag att söka mig tillbaka till vården, jag är jättetaggad på det. Jag har några jobbalternativ, både i Kalmar och Karlskrona.

Hon ser likheter mellan sina olika yrkesroller, särskilt i bemötandet:

– Både patient och kund ska vara i fokus och alla är unika.

Men ibland tycker hon att kunderna slarvar med att hålla avstånd och att följa regler om max antal personer i lokalen.

– Det känns som att folk har slappnat av.

Tidigare kollegor dyker upp

Just restaurangbranschen har varit hårt drabbad av nedstängning och restriktioner under pandemin. Men det var inget som skrämde Pärla Wartanian och hennes sambo när de startade i våras. Den varma försommaren har lockat många kunder.

– Jag har fullt varje dag. Alla sittplatser är utomhus och många tar med sig glassen så det blir inte så mycket trängsel. Eftersom vi inte har alkoholservering kan vi dessutom ha öppet lite längre på kvällarna.

Ibland dyker hennes före detta kollegor upp efter arbetspassen.

– Nittionio procent av mina vänner är sjuksköterskor. De har uppskattat att jag gör det här och tycker att det är häftigt. En del av dem har bytt jobb eller gått över till bemanning under pandemin eftersom de haft det tufft. Vi är fortfarande nya i yrket, men skickas runt på olika avdelningar och tvingas jobba mycket övertid. De är trötta. Då kan de komma hit och vila och ta en glass! Ibland får de en gratis kaffe. Jag försöker ge alla kunder något extra, till exempel att toppa glassen med färsk frukt.

Men Pärla Wartanian blir ofta påmind om jobbet hon lämnat.

– Kollegorna säger att de väntar på mig och att det finns plats för mig. Och min familj ville absolut att jag skulle fortsätta som sjuksköterska. Det känns nästan lite elakt att inte jobba inom vården just nu trots att jag kan. Jag får dåligt samvete ibland. Samtidigt har jag lärt mig otroligt mycket av att göra något annat och mognat som person.

Nya erfarenheter

Till de nya erfarenheterna hör att planera scheman och semestrar samt att sköta löneutbetalningar och bokföring. Stressen kan ibland bli minst lika stor som på ett sjukhus.

– Inom vården jobbar vi mer i team. Här gör jag allt själv. Vissa dagar på kaféet hinner jag varken äta eller gå på toa. Så kan jag ha det som sjuksköterska också, jag ser alltid till att patienten får sina behov tillfredsställda först. Här har jag samma inställning till personalen och kunderna. På utbildningen fick vi lära oss att prioritera – men oftast prioriterar man bort sig själv.

Ansvaret som kaféägare har stärkt självförtroendet och hon är nu beredd att ta nästa steg i sin ordinarie karriär.

– Jag vill läsa till narkossjuksköterska men har avvaktat för att jag inte känt mig redo. Men nu när jag har fått mer livserfarenhet tror jag att jag kan göra det. Under utbildningen hospiterade jag på operation och tyckte att det var så häftigt hur narkossjuksköterskorna skötte allt. Jag har sett dem på larm och hjärtstopp. De är stora förebilder för mig. Folk förstår inte hur mycket de kan.

På vilket sätt har du haft nytta av din utbildning i kaféverksamheten?

– Jag har inte behövt rycka in och vårda någon kund. Men jag har till exempel hjälpt diabetiker att välja glassort. Några i personalen har haft magkatarr och då är det viktigt att de får vila ordentligt.

Finns det någon likhet mellan att blanda glass och att hantera mediciner?

– Nej. När jag blandar medicin gör jag en sak i taget, för det är viktigt att det blir rätt. Med glassen gör jag flera saker samtidigt. Där är det inte lika noga.

Är det verkligen hälsosamt med glass?

– Vi har färsk glass där vi gör allt själva. Vi använder inga färdiga produkter eller halvfabrikat. Så vill man veta var man får i sig så har vi det rätta.

Tjänar du bättre som glassförsäljare än som sjuksköterska?

– Jag tjänar lika mycket som jag gör i regionen. Tanken är att ha kaféet som extrainkomst när jag går tillbaka till mitt vanliga jobb.

Hur är arbetstiderna, måste du jobba helger och kvällar även i kaféet?

– Det är lite mer fritt eftersom jag kan planera schemat själv. Har jag personal så jobbar jag normalt inte helg. Och jag kan inte bli inbeordrad. Men jag tycker om att vara här så det händer att jag åker in även om jag är ledig.

Pärla Wartanian

Yrke: Sjuksköterska och kaféägare.

Ålder: 29 år.
Bor: I Karlskrona.
Familj: Sambo.
Favoritglass: ”Lakrits! Vi tillverkar den med lakritsrot från Calabrien.”
Det bästa med att vara sjuksköterska: ”Patientkontakterna. Det är de som motiverar mig och gör mig glad.”
Det bästa med att driva kafé: ”Kundkontakterna. De ger energi, bränsle att jobba vidare.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida