Labbkoordinatorn Sophia vill påverka och förändra

Labbkoordinatorn Sophia vill påverka och förändra
Sophia Godau är utbildad biomedicinsk analytiker och sitter i Vårdförbundets förbundsstyrelse. Foto: Ulf Huett

Att engagera sig fackligt och kunna påverka är viktigt för Sophia Godau. Hon var tidigare ordförande för Vårdförbundet Student och sitter nu i förbundsstyrelsen.

− Det politiska arbetet som jag är engagerad i genom facket och andra organisationer är verkligen spännande. Jag tycker det är roligt att arbeta med fackliga frågor och brinner för att kunna vara med och förbättra för vår profession, säger Sophia Godau.

Hon pratar snabbt och förvarnar om att hon har ett annat möte om en halvtimme. För ett år sedan valdes Sophia Godau in i Vårdförbundets förbundsstyrelse, men hon är även aktiv i avdelningsstyrelsen i Stockholm och har uppdrag inom EPBS, den europeiska organisationen för biomedicinska analytiker. Med heltidsjobb som biomedicinsk analytiker och många olika förtroendeuppdrag blir det inte mycket tid över, men det är något som hon trivs med.

”Möjlighet att lyfta våra frågor”

− Jag ser det som att jag är vald att representera alla medlemmar inom Vårdförbundet, men det är så klart viktigt att våra fyra professioner finns i förbundsstyrelsen och det ger mig som biomedicinsk analytiker möjlighet att lyfta och driva våra frågor, säger hon.

Och det finns flera frågor som Sophia Godau ser som väldigt viktiga just nu. Utan att rangordna dem är det kompetensförsörjningen, lönerna, arbetsmiljön och specialistutbildningen som står högt på dagordningen. På ett sätt hänger de ihop.

− Det är stor brist på biomedicinska analytiker nu. Där tror jag att löneutvecklingen spelar en viktig roll, det lönar sig inte att utbilda sig till biomedicinsk analytiker. Det för också med sig att vi har ett lågt söktryck till utbildningarna och eftersom det är en tuff utbildning blir det många avhopp när de som kommer in kanske inte har rätt förutsättningar från början.

Lön inte enda viktiga frågan

Men att göra yrket attraktivt är inte enbart en lönefråga.

− Vårdförbundet har tagit fram ett förslag till reglerad nationell specialistutbildning, det är en viktig fråga som vi driver. Man måste kunna se att det finns karriärvägar och möjligheter att utvecklas.

Just den frågan är något som diskuteras mycket inom Vårdförbundets nationella nätverk för biomedicinska analytiker som i våras hade sin första fysiska träff, tidigare har man bara setts digitalt.

− Vi hade workshops och diskussioner i två dagar och pratade bland mycket annat om möjligheterna till kompetensutveckling, om löneutveckling, arbetsmiljö och vår roll i framtidens diagnostik.

Arbetsmiljön måste lösas

Att hitta lösningar på problemen med arbetsmiljön och kompetensförsörjningen i vården är en jättestor utmaning för hela samhället, anser Sophia Godau och påpekar att det redan i dag är många som arbetar deltid eller lämnar vården helt för att de inte orkar.

− Det behövs politiska beslut om att satsa mer på vården. Trots att väljarna tyckte att hälso- och sjukvård var valets viktigaste fråga förra året så pratades det alldeles för lite om det. Vi har en allvarlig kris och om man inte ger goda arbetsvillkor och löner så kommer man inte få personal som vill arbeta i vården.

Sophia Godau

Ålder: 26 år.
Yrke: Labbkoordinator på patologen, Karolinska institutet.
Gör: Undervisar på bma-programmet. Ordförande för Vårdförbundet Student 2019.
Aktuell: Sitter i Vårdförbundets förbundsstyrelse sedan 2022.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida