HÖK24

Låst läge i förhandlingen om arbetstider – Vårdförbundet går sin egen väg

Låst läge i förhandlingen om arbetstider – Vårdförbundet går sin egen väg
Annelie Söderberg. Foto: Ulf Huett/Getty Images

Arbetsgivarparten SKR vill skjuta fram arbetstidsfrågan till nästa avtalsrörelse. "Det är extremt låst läge för Vårdförbundet, för att vi yrkar på sänkt arbetstid just nu", säger förhandlingschef Annelie Söderberg. 

Sänkt arbetstid är Vårdförbundets viktigaste fråga i avtalsrörelsen. Men just nu står förhandlingarna helt stilla. Motparten, Sveriges kommuner och regioner, SKR, vill nämligen skjuta fram arbetstidsfrågan till nästa avtalsrörelse, som de vill se redan om ett år. Det berättar Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg. Det har däremot Vårdförbundet inte tid med. 

­– Vi vill se resultat i den här avtalsrörelsen. Och där har vi ingen motpart just nu. För att motparten vill se ett ettårsavtal, säger Annelie Söderberg.  

Avtalsrörelsen 2024 är unik i sitt slag, eftersom 24 fackförbund förhandlar samtidigt mot samma arbetsgivarpart. Sammanlagt ska det resultera i nya kollektivavtal inom sex olika ”HÖK-områden”, vilket innebär Huvudöverenskommelser med arbetsgivarparterna SKR och Sobona, som organiserar kommunala bolag. 

Vårdförbundet väljer ett annat spår

Vårdförbundet skiljer sig från de andra fackförbunden i flera förhandlingsfrågor. Dels vill Vårdförbundet inte teckna ett ettårsavtal, dels vill Vårdförbundet ha ett sifferlöst avtal. Förhoppningen med ett avtal utan fastslagna nivåer på löneökningen är att få högre löneökningar än industrimärket framöver, som Vårdfokus tidigare berättat om

Arbetstidsfrågan är viktig även för de andra fackförbunden. Fem fackförbund har nyligen gått ut i en debattartikel i Aftonbladet och kräver kortare arbetstid i lagstiftningen. Men det kravet har Vårdförbundet inte skrivit under på. 

­– Dels tar lagstiftning för lång tid, dels passar den bättre för yrken som har kontorstider. Vi tror inte att en lösning är bra för alla. Vi har en mycket mer komplex förläggning av arbetstider inom hälso- och sjukvården och behöver mer anpassade veckoarbetstider, säger Annelie Söderberg.  

”40 timmar inte rimligt”

Annelie Söderberg konstaterar att det redan nu finns fyra olika veckoarbetstidsmått i det centrala kollektivavtalet, och att man inom sjukvården även fortsatt måste ha olika arbetstider. 

­– Vårt yrkande är formulerat så arbetstidsförkortningen ska bero på hur verksamheten är beskaffad och hur förläggningen av arbetstiden ser ut. I vissa verksamheter jobbar man dygnets alla timmar veckans alla dagar, medan i nästa jobbar man dag och kvällar men har stängt på helgerna. Det ser ju så olika ut. 

Vad Vårdförbundet mer exakt kräver vill Annelie Söderberg inte precisera i detta läge. 

­– Det kommer antagligen att bero på helheten och avtalsperiodens längd när styrelsen bestämmer sig för att säga ja eller nej i förhandlingarna. Men vi konstaterar att kontorsnormen på 40 timmar inte är rimligt inom hälso- och sjukvården.  

Några av Vårdförbundets yrkanden inför HÖK 24

  • Förutsättningar för hållbara heltider genom förkortad veckoarbetstid.
  • En god löneutveckling för samtliga och fortsatt satsning på särskilt yrkesskickliga.
  • Höjd ersättning vid arbete på obekväm arbetstid.
  • Schemalagd tid till exempelvis inläsning, kompetensutveckling och reflekterande samtal, med möjlighet att utföra detta på distans.
  • Goda förutsättningar för chefer att ta sitt arbetsmiljöansvar samt mandat att bemanna och förlägga med tillräcklig och rätt kompetens. Det gynnar både chefers och medarbetares arbetsmiljö.
  • Krav på hållbara scheman för bättre arbetsmiljö, förutsägbarhet och hälsa.

Förhandlingarna pågår fram till den 27 mars, då slutbuden presenteras. Den 28 mars kommer Vårdförbundets förbundsstyrelse ta ställning till om budet accepteras eller ej. Därefter kan det antingen bli fortsatta förhandlingar eller konflikt. 

­– Vi hoppas förstås på att möta en arbetsgivare som också ser bättre villkor och hållbara arbetstider som lösning på kompetensbristen. Det är väldigt svårt läge nu, men vi har faktiskt en månad kvar, säger Annelie Söderberg.

Nytt avtal på gång

  • Drygt 77 000 medlemmar i Vårdförbundet, i samtliga yrkesgrupper, berörs av att kollektivavtalet HÖK22 har sagts upp och slutar gälla den 31 mars 2024.
  • Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om ett nytt avtal kallas avtalsrörelse.
  • Motparten i förhandlingarna är arbetsgivarparten SKR och Sobona, som företräder alla kommuner, regioner, samt kommunala bolag.
  • Ett nytt avtal, HÖK24, ska vara på plats den 1 april.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida