covid-19

Mammografin på Södersjukhuset pausas efter covidutbrott

Mammografin på Södersjukhuset pausas efter covidutbrott
Varje dag kallas cirka 500 kvinnor till mammografiscreening på Södersjukhuset i Stockholm. Nu måste den skjutas upp i två veckor på grund av covidutbrott i personalen. Foto: Getty Images

Efter att flera röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor på Bröstcentrum vid Södersjukhuset insjuknat i covid pausas mammografiscreeningen i två veckor. Det är oklart vad utbrottet beror på.

19 april 2021

På Södersjukhusets Bröstcentrum jobbar 40 cirka personer, varav hälften finns bland Vårdförbundets medlemsgrupper — främst röntgensjuksköterskor men även en del sjuksköterskor.

I denna grupp har sex personer nyligen testat positivt för covid. Ytterligare några är hemma med symtom och inväntar testresultat. Bortfallet innebär att mammografiscreeningen, som varje dag kallar 500 kvinnor till Södersjukhuset, måste pausas under denna och nästa vecka.

— Vi är en liten grupp där varje person behövs. Vi kan inte låna personal från andra avdelningar. Är några borta blir det påtagligt. Vi har pausat screeningverksamheten för att kunna prioritera de fall där det finns misstanke om cancer, säger Roxanna Hellgren, verksamhetschef på mammografiavdelningen.

Roxanna Hellgren vet inte vad utbrottet i personalgruppen beror på. Patienter bär munskydd, personal har både munskydd och visir vid undersökning och all utrustning spritas av.

— Jag vet inte om personalen har smittat varandra eller om de har smittats ute i samhället. Även när personal rör sig i gemensamma utrymmen ska de ha munskydd på sig och vi har gjort om konferensrum till matplatser för att personalen ska kunna glesa ut sig. Jag går inte runt som en polis och kollar hela tiden, men min uppfattning är att personalen följer riktlinjerna, säger Roxanna Hellgren.

Den som har en ordinarie screeningtid kan boka om den via 1177, eller ringa 08-616 33 20 om några veckor.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida