covidvaccin

Många sjuka bland vaccinerad vårdpersonal

Många sjuka bland vaccinerad vårdpersonal
"Jag vill ge en stor eloge till all personal som ställde upp", säger Karin Svalgård, verksamhetschef för akutkliniken i Nyköping (till vänster). På bilden också Amanda Ekman, ledningsansvarig sjuksköterska och Rose-Marie Lundvall, enhetschef akutmottagningen. Foto: Privat.

På många håll har vårdpersonal blivit sjuka efter att ha fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19, med stort personalbortfall som följd. I Nyköping har man tagit lärdom av första vaccinomgången för två veckor sedan – och nu är det dags igen. ”Vi fick ihop en bra plan,” säger Amanda Ekman, som var ansvarig ledningssjuksköterska på akutmottagningen när sjukanmälningarna började trilla in.

Torsdagen för två veckor sedan började Region Sörmland vaccinera vårdpersonal med patientkontakter med Astra Zenecas vaccin. Direkt märktes vaccinets biverkningar – dagen efter sköt sjukfrånvaron i höjden på sjukhusen i både Katrineholm och Nyköping. Amanda Ekman var ledningsansvarig sjuksköterska på akuten i Nyköping på fredagen.

– När jag kom på morgonen hade flera i personalen sjukanmält sig på grund av symtom från vaccinet, bland annat feberfrossa och ont i kroppen. Samtidigt som flera medicinläkare också låg sjuka i biverkningar. Då insåg vi att vi har ett problem, säger hon.

Karin Svalgård, verksamhetschef för akutkliniken, berättar att man hade fått instruktioner från regionens vaccinsamordning och planerat vaccineringarna ihop med dem.

– Vi hade förberett oss under ganska lång tid, men sen dröjde det ju innan vi fick de här doserna. Och när de började användas fick vi tänka till lite extra kring att klara bemanningen, eftersom det verkar som att man får mer symtom just av Astra Zenecas vaccin, säger Karin Svalgård.

Max en tredjedel

Bland annat hade enhetscheferna och verksamhetschefen delat in personalen så att max en tredjedel vaccinerades åt gången.

Akutpersonalen som var på plats den aktuella fredagen insåg att fler skulle komma att ringa sig sjuka. De lade därför ut en efterlysning på en låst Facebooksida för personalstyrkan om det fanns några som var lediga som skulle kunna tänka sig att jobba i helgen. Gensvaret blev stort, snart fanns en lång lista med namn på personal som var villiga att hoppa in för att täcka luckorna i helgen.

– Vi hade egentligen aldrig några problem bemanningsmässigt – det var en relativt lugn dag och patienterna fick den vård de behövde. Men det var stressigt, särskilt eftersom det var så många på andra avdelningar som också var sjuka. Varje enhet löste ju sitt till slut, berättar Amanda Ekman.

Och det är inte bara Sörmland som drabbats av frånfall bland personalen som följd av vaccinets biverkningar. I Blekinge har man vidtagit samma åtgärd när det gäller hur många som vaccinerar sig samtidigt – en tredjedel, säger vaccinsamordnaren Mats Berggren till tidningen BLT. I samma artikel intervjuas en anonym vårdanställd som säger att tre fjärdedelar av de som fått vaccinet på den avdelning där hen jobbar fått feber efteråt. Även i Mariestads kommun i Västra Götaland har man haft problem att få ihop bemanningen efter vaccinering av vårdpersonal, rapporterar Radio Skaraborg. Också i Vännäs i Västerbotten har biverkningarna lett till att personal fått sjukskriva sig enligt tidningen Västerbottningen.

Vaccineringarna återupptas

I Sörmland valde regionen att pausa vaccineringarna av vårdpersonal efter den första helgens sjukfrånvaro. Efter det har Astra Zeneca undersökt vaccinet i produktionsomgången och bekräftat att det inte är något fel på det, uppger regionen. Denna vecka återupptas vaccinationerna igen – och på akuten i Nyköping finns en backupplan med bland annat en lista på personal som redan i förväg sagt att de kan rycka in om många skulle bli sjuka.  

Amanda Ekman berättar att hon och kollegorna på passet för två veckor sedan hann med att brainstorma fram ett medskick till den lokala sjukvårdsledningen som tillsatts under pandemin och som hade sin sista dag just den där fredagen. Ett önskemål var möjlighet till personalprovtagning även under helgen.

Det var också något som kunde åtgärdas snabbt. Karin Svalgård säger att en sådan personalprovtagning upprättades redan samma helg, och inför veckans vaccinationer finns den åter på plats. Både hon och Amanda Ekman är nöjda med de stöd de fått och framhäver också den lojala personalen.

– Även fast det var ett massinsjuknande tycker jag att det funkade bra med stöd från våra chefer. En låg hemma sjuk och en skulle varit ledig, men jobbade ändå hemifrån. Det är olyckligt att många blev dåliga av vaccinet, men alla ställer upp när det väl gäller, säger Amanda Ekman.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida