Minskningen av platser på Södra BB bara tillfällig

Minskningen av platser på Södra BB bara tillfällig
Södra BB är en lågriskenhet där friska kvinnor med normal graviditet kan få mödravård, förlossning och eftervård i en obruten vårdkedja. Arkivbild: Mostphotos

— Vi tänker inte förstöra vårdkedjekonceptet, försäkrar vårdchefen Eva Jansson.

2 december 2014

I en debattartikel i Dagens samhälle i dag skrev tio barnmorskor och Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro att ledningen på Södersjukhusets kvinnoklinik planerade att stänga två av Södra BB:s tio vårdplatser. De hävdade att det skulle få förödande konsekvenser för den unika vårdmodellen med sammanhållen vårdkedja.

Bra vårdform

– Jag förstår att barnmorskorna kämpar för sin enhet, men vi är tvungna att göra så här. Det är en tillfällig lösning, vi tänker inte förstöra vårdkedjekonceptet. Ett intakt Södra BB är vårt mål. Det är en bra vårdform som vi är stolta över, säger Eva Jansson, barnmorska och vårdchef för obstetrik, förlossning och Södra BB på Södersjukhuset.

Behovet av eftervårdsplatser för komplicerade förlossningar har ökat i hela Stockholms läns landsting och Södersjukhuset, som i dag har 32 sådana platser, har fått en större andel än förut. Därför har ledningen beslutat använda två av rummen på Södra BB till deras eftervård.

Genomsnittet födslar på Södra BB ligger på fyra om dagen. Högst tre förlossningar pågår samtidigt, i de andra rummen ligger redan förlösta kvinnor. Det är där neddragningen sker.

800 inskrivna

– De tre förlossningsplatserna blir kvar. Vi kommer att flytta en kvinna om dagen ur den så kallade ”fria kvoten” till BB-hotellet där friska kvinnor ligger efter förlossningen för att frigöra en plats till vårdkedjan. Det handlar om en övergångsperiod, tills BB Sophia får öppna för alla typer av förlossningar, säger Eva Jansson.   

Den ”fria kvoten” kallas kvinnor som inte gått på mödravård på Södra BB men antingen valt att föda där eller blivit hänvisade dit. Omkring 800 kvinnor om året skrivs in i vårdkedjan, det vill säga planeras för både mödravård, förlossning och eftervård på Södra BB. Av olika skäl, till exempel komplikationer, kommer inte alla de att föda på Södra BB.

Mellan 1 200 och 1 300 kvinnor föder på Södra BB varje år. På hela kvinnokliniken föddes totalt 7 660 barn förra året, i år väntas det bli omkring 7 300.

– Största behovet i dag har de med komplicerade förlossningar som varken kan komma till BB Sophia eller Södra BB. Beslutet är temporärt och inte hugget i sten. Det ska tas om fjorton dagar och vi kommer att följa upp det varje månad, säger Eva Jansson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida