Nobelpristagaren hämtar kraft hos de utsatta kvinnorna
– De gånger jag tvivlat har kvinnorna som överlevt det värsta övertygat mig om att jag måste fortsätta, säger doktor Denis Mukwege. Foto: Lisa Thanner
Intervju

Nobelpristagaren hämtar kraft hos de utsatta kvinnorna

Han har vigt sitt liv åt en till synes ändlös kamp mot sexuellt våld. I nyutkomna boken "Kvinnors styrka" berättar läkaren och aktivisten Denis Mukwege om hur kvinnorna han kämpar för ger honom kraft att fortsätta.

Som en av världens ledande experter på behandling av våldtäktsrelaterade skador har Denis Mukwege vid fyllda 67 inte trappat ner en enda sekund. Trygg med att han en dag ändå ska kunna göra det. 

– När vi startade Panzisjukhuset 1999 var vi tre läkare. I dag är vi 20 doktorer, kvinnor och män, och 60 barnmorskor och sjuksköterskor. Kunskapen finns hos många, säger Denis Mukwege och ler.  

Arbetsmodellen visar också hoppingivande resultat, berättar han under ett samtal i sjukhusets trädgård där färgstarka blommor och grönska visar på värmen härinne, medan taggtråd och beväpnade vakter vittnar om hot och våld på andra sidan muren som omger sjukhusområdet. 

– Vi kan nu se att den här holistiska mödra- och förlossningsvården gör skillnad. Den är ett sätt att minska traumat, minska komplikationer för mödrar och barn, och minska dödligheten. Och den är ett sätt att påverka kultur och tradition i Kongo, säger Denis Mukwege. 

Tragisk spetskompetens

Kongo är fortfarande ett av de länder i världen där flest kvinnor dör i samband med graviditet och förlossning. Men i början av 2022 kom nya siffror från FN:s befolkningsfond UNFPA som visar på en tydlig förbättring: 473 dödsfall per 100 000 förlossningar, jämfört med 850 år 2017. Och på Panzisjukhuset har nyligen ett holistiskt förlossningsrum för förstföderskor inrättats som skapar en lugn miljö och gör det möjligt även för pappan – om det finns en sådan med i bilden – att vara med.  

Sjukhusets tragiska spetskompetens har blivit vård av överlevare av sexuellt våld. Vid sidan av den fysiska läkningen kan det handla om att arbeta med den unga mammans anknytning till barnet, att återknyta kontakten med hennes familj som förskjutit henne eller på annat sätt stärka henne att vilja leva vidare och klara sin försörjning. 

– De flesta våldtagna och traumatiserade flickor som kommer hit förstår inte ens vad som har hänt dem. Än mindre vad som kommer att hända. Många är bara 12–13 år, de kan inte ta in att de ska bli mödrar. De är barn. Vad vi försöker göra för dem, så långt det är möjligt, är att undvika att förlossningen blir ett andra trauma, säger Denis Mukwege. 

Om Denis Mukwege

  • Född: 1955 i Bukavu, Kongo 
  • Yrke: Gynekolog, förlossningsläkare och aktivist. 
  • Arbetsplats: Grundade 1999 Panzisjukhuset med stöd av svenska pingstmissionen och verkar sedan dess som chefsläkare där. 
  • Priser: Har prisats för sina insatser bland annat med Right Livelihoodpriset, EU-parlamentets Sacharovpris och Nobels fredspris. 
  • Aktuell: Med boken The Power of Women – a Doctor´s journey of hope and healing, som på svenska ges ut under titeln Kvinnors styrka (Volante). 

I sin delvis självbiografiska bok, nyligen utkommen på svenska med titeln Kvinnors styrka, berättar Denis Mukwege om många av de kvinnor han mött genom åren. Möten som gett honom själv mentala sår som aldrig kommer att läka. Att våldet ökat och övergreppen blivit allt brutalare har många gånger fått honom att tvivla på om han orkar fortsätta. Samtidigt beskriver han hur patienternas mod stärker honom. 

– Mitt beslut att bli förlossningsläkare och gynekolog motiveras av den tapperhet de visar när de kommer haltande till sjukhuset med vaginor så förstörda av våldet att de aldrig kommer att kunna ha sex eller bilda familj. Om de klarar av att leva vidare, så kan inte jag ge upp, säger Denis Mukwege.  

Som feminist och aktivist menar Denis Mukwege att hans liv har formats av de omständigheter han verkat i. 

”Om de klarar av att leva vidare, så kan inte jag ge upp.”

Denis Mukwege

I boken tackar han sin mor, sin fru, sina döttrar och systrar för att han blivit den han är. Och för kvinnorna han mött som läkare kommer han att fortsätta sprida kunskapen som byggts upp på Panzisjukhuset i inbördeskrigets Kongo, med risk för sitt eget liv. Som överlevare av flera brutala mordförsök är Nobelpristagaren Denis Mukwege ett ständigt hot mot sitt lands regim, för att han berättar vad han ser. 

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida