Norrbotten. Nytt sjuksköterskeuppror mot låga löner

Norrbotten. Nytt sjuksköterskeuppror mot låga löner
Vårdförbundets ordförande i Norrbotten, Erica Ohlsson. Foto: Vårdförbundet

Nästa vecka hålls ett stormöte där sjuksköterskor från hela länet träffas för att starta ett nytt löneuppror.

Det mullrar runt om i vården i Sverige. Sedan tidigare har barnmorskorna startat ett uppror som har spridit sig över hela landet, och parallellt har sjuksköterskestudenter krävt högre ingångslöner.

Nu är ett nytt uppror på gång i Norrbotten. Nästa vecka, den 16 april, ska sjuksköterskor från hela länet träffa arbetsgivare och politiker och diskutera löner.

Missnöjet pyr bland erfarna

– De som bestämmer över våra villkor ska få en chans att visa att de ser och hör oss och uppvärderar vårt arbete. Vi kräver inte höjningar på flera tusen kronor, men det räcker inte heller med några hundralappar. Nu vill vi se att vi är på rätt väg, säger Heidi Sturk, sjuksköterska på Sunderby sjukhus, till tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Det är främst bland dem som har arbetat länge som irritationen pyr, de som har halkat efter i lönerevisionerna och sett sig omsprungna av nyanställda som gått in på löner på 24 000–25 000 kronor.

– Det är bra att de nya får mer i lön men det sticker i ögonen på dem som har all erfarenhet och som också ska vägleda nya, säger Heidi Sturke.

Just nu pågår lönesamtal och lönerevision på sjukhuset.

Drabbar även cheferna

I fredags rapporterade Vårdfokus om hur bristen på sjuksköterskor slår hårt mot vården i Norrbotten och tvingat avdelningar och vårdplatser att stänga. Enligt Erica Ohlsson, Vårdförbundets avdelningsordförande i Norrbotten, är det inte bara personalen som är frustrerad över situationen utan även verksamhetscheferna.

– De har ansvar för verksamheten och arbetsmiljön men känner att nej, nu går det inte längre, vi måste sätta ner foten. Våra chefer längst ut i verksamheterna får inte det mandat de behöver att lönesätta våra medlemmar rätt. Många tycker att det är jättejobbigt och det finns chefer som slutar, säger Erica Ohlsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida