Student

Nu vill studenterna ta mer plats i Vårdförbundet

Nu vill studenterna ta mer plats i Vårdförbundet
"Jag hade inte kunnat välja en bättre väg", säger Anja Basic, nyvald ordförande för Vårdförbundet student, som själv valt vården framför försvaret. Foto: Ulf Huett

Från soldat till blivande sjuksköterska. Anja Basic, ny ordförande för Vårdförbundet student, har valt ett yrke i vården som gör henne lycklig. Samtidigt ser hon mycket som hon vill förändra.

Efter några år som soldat och gruppchef vid I19 i Boden var det dags att välja väg. Skulle hon fortsätta inom Försvarsmakten? Eller göra något annat?

Under utbildningen till soldat tyckte Anja Basic att akutsjukvården var det mest spännande. Men det var upplevelser under tiden som vårdbiträde i hemtjänsten som fick henne att bestämma sig. Hon såg att hon kunde göra skillnad i andra människors liv och märkte att det gjorde henne lycklig.

Hon minns särskilt en rullstolsburen brukare som alltid sken upp när hon kom, glad över allt hon gjorde. Som på skoj kallade henne ”sjuksköterskan Anja”.  

Anja Basic, ordförande för Vårdförbundet student. Foto: Ulf Huett

– Det var så motiverande och jag insåg att det här arbetet gjorde mig mycket gladare som person, berättar Anja Basic.

Förändra tillsammans

Nu läser hon fjärde terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Umeå universitet, på distans och på campus i Skellefteå. När hon inte är ute i vården sker mycket av studierna hemma från soffan, med en 30 kilo tung pitbullterrier snarkandes bredvid.

Filten, som hunden heter, är bra på att sova. Själv jobbar Anja Basic just nu på en inlämningsuppgift från senaste praktiken. På datorns skärm flimrar en text om etik och omvårdnad vid tvångsvård. Från psykiatrin i Skellefteå fick hon med sig mycket kraft och inspiration från personalen, berättar hon.

Hunden Filten, ett vilsamt sällskap i soffan. Foto: Privat

– De var så positiva och pratade om vikten av att inte bara klaga utan att tillsammans försöka förändra. Så tänker jag själv, att jag vill vara positiv och engagera mig i det som gör skillnad. Just nu gör jag det genom att arbeta fackligt.

Fribelopp och vaccin

Efter ett år som ledamot i Vårdförbundets studentstyrelse har Anja Basic nu axlat ordförandeposten. Även om det går trögt ibland så går det att göra skillnad, säger hon. Under året som gått har studentstyrelsens påverkansarbete bland annat bidragit till att fribeloppet slopades för studenter som arbetar extra. I början av året ägnades mycket tid åt att få arbetsgivarna att vaccinera studenter på vfu.

Några frågor som hon vill fortsätta arbeta med är ingångslönerna och kvaliteten på den verksamhetsförlagda utbildningen. Studentorganisationen tänker också kämpa för att få mer utrymme inom Vårdförbundet.

Vilka förändringar kan studenterna vänta sig med dig som ordförande?

– Vi kommer att ta mer plats. När folk hör ordet student tänker de ofta på unga oerfarna som inte har något att bidra med. Men det är inte så det ser ut. I nuvarande styrelsen finns det mycket erfarenhet och personer mellan 20 och 50 år, säger Anja Basic.  

Vårdförbundet student

  • Vårdförbundets studentorganisation har funnits sedan 2013.
  • Medlemmarna är blivande sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
  • 7 327 studenter är just nu medlemmar i Vårdförbundet och Vårdförbundet student.
  • Sista helgen i oktober höll studenterna sitt årsmöte, där en ny styrelse valdes.
  • Anja Basic efterträder Nadja Ståhl, som varit ordförande sedan november 2019 men som nu tagit examen som sjuksköterska. Läs Vårdfokus porträtt av Nadja Ståhl som berättar om sina erfarenheter av att växa upp som maskrosbarn.

Intresse och kunskap

Hon ser positivt på framtiden för Vårdförbundets yrkesgrupper och har under pandemin märkt av en viktig förändring.

– Våra yrken har fått högre status. Människor pratar om oss på ett annat sätt. Kunskapen i det civila har ökat om att det är yrken som kräver universitetsutbildning och legitimation. Jag möter ett större intresse från människor när jag säger att läser till sjuksköterska, det är jätteroligt.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida