Internationellt

Ny rapport: 13 miljoner sjuksköterskor saknas om tio år

Ny rapport: 13 miljoner sjuksköterskor saknas om tio år
Italienska sjuksköterskor i fackförbundet demonstrerar i Rom mot de dåliga arbetsvillkoren och bristen på personal under omikron-vågen i januari 2022. Bild: TT (Photo by Cecilia Fabiano/ LaPresse/Sipa USA)

Pandemin och tidigare bristfälliga satsningar på sjuksköterskekåren har lett till att det nu krävs internationella krafttag. ”Annars kan en katastrof i vården inte undvikas”, säger rapportförfattarna.

1 februari 2022

Nu krävs en global, tioårig, handlingsplan för att hantera den bemanningskris som följer i pandemins spår. Det menar tre internationella organisationer och ett universitet, som står bakom en rapport som publicerades förra veckan.

En är internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, vars ordförande du kan läsa en aktuell intervju med här.

Behövs 13 miljoner sjuksköterskor

Rapportförfattarna beräknar att det kommer att krävas upp till 13 miljoner fler sjuksköterskor under det kommande decenniet, vilket motsvarar nästan hälften av världens nuvarande 28 miljoner sjuksköterskor. Orsaken är den förväntade flykten från yrket efter pandemin, samt att många av världens sjuksköterskor närmar sig pensionsåldern.

Rapportförfattarna kräver nu en global handlingsplan – utan en rejäl satsning på sjuksköterskorna kommer världen inte att kunna nå upp till de mål för hälsa som Världshälsoorganisationen, WHO, har satt upp.

– Vi visste att situationen var bräcklig på grund av den ständiga underfinansieringen av sjuksköterskekåren i världen. Men med det vi vet nu, om bristen på sjuksköterskor, att fler planerar att lämna vården och om de höga sjuktalen bland personalen, måste det erkännas som en global kris, säger Howard Catton, chef på ICN och en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Uppsägningar och pensioneringar

I en rapport från början av pandemin uppskattade ICN den förväntade bristen på sjuksköterskor till sex miljoner. Den prognosen är nu helt överspelad.

– Efter det enorma trycket på sjuksköterskorna som varit under pandemin väntar vi oss en lavin av uppsägningar och pensionsavgångar, säger Howard Catton.

I rapporten lämnas en rad förslag på vad som behöver göras på nationell och internationell nivå. Bland annat bör länderna prioritera att vaccinera sina sjuksköterskor, utbilda fler sjuksköterskor och förbättra möjligheterna för sjuksköterskor att göra karriär i yrket.

Ett krav är att varje lands regering ser till att klara behovet av sjuksköterskor på egen hand.

– Vi förutser en tsunami av migrerande sjuksköterskor. Många länder använder det internationella utbudet av sjuksköterskor för att möta sitt eget behov av arbetskraft. Den ojämlika fördelningen av sjuksköterskor runt om i världen kommer att förvärras av en storskalig internationell rekrytering till höginkomstländer som letar efter snabba lösningar, säger Franklin Shaffer, chef för organisation CGFNS International och en av medförfattarna till rapporten.

Han vill att den internationella sjuksköterskerekryteringen övervakas så att den går schyst till, men poängterar samtidigt att sjuksköterskor måste få chansen att göra karriär och följa sina drömmar.

För vissa länder i Asien och östra Europa är problemet med ”braindrain” stort, det vill säga att länder med sämre ekonomiska förutsättningar bekostar utbildningen av sjuksköterskor, som sedan flyttar till rikare länder och i stället arbetar där.

Läs hela rapporten: Sustain and retain in 2022 and beyond. The global nursing workforce and the covid-19 pandemic

Internationell rapport

Bakom rapporten står:

• University of Technology Sydney

• Internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, en federation av 130 länders sjuksköterskeföreningar.

• International centre on nurse migration, ICNM, ett resurscentrum för med spridning av kunskap om sjuksköterskors migration globalt.

• CGFNS International, som bedömer och validerar bildad hälso- och sjukvårdspersonals meriter inför att de ska arbeta i ett nytt land.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida