Intervju: ICN:s nya ordförande

”Varje land måste stötta sina sjuksköterskor”

”Varje land måste stötta sina sjuksköterskor”
Pamela Cipriano är ny ordförande i ICN. Hon menar att världens länder behöver kraftsamla för att hålla kvar sjuksköterskorna i vården. Bild: ICN

Amerikanskan Pamela Cipriano har tagit över rodret för internationella sjuksköterskeorganisationen ICN. Hon oroar sig för världens utmattade sjuksköterskor, som fått offra mycket i två år.

Pamela Cipriano jobbar i hemmet i USA när vi träffas på en länk i Zoom-landet på pandemivis. Hon ser lugn ut och har en avslappnad tröja på, ingen strikt kavaj som i de internationella sammanhang hon normalt rör sig i – i Genève, New York, Washington och andra världsstäder. Hennes bas är kontoret i Genève, granne med Världshälsoorganisationen, WHO, Världshandelsorganisationen, Röda Korset och FN:s Europakontor.

Dialogen med dem är tät. Speciellt nära är relationen till WHO. Utan sjuksköterskorna kan inte världshälsojätten förbättra folkhälsan och omvänt behöver sjuksköterskorna att WHO lyfter deras stora betydelse till världens ledare. Pamela Cipriano har sedan tidigare gjort sig känd för att stå upp för sjuksköterskans roll både i USA och internationellt.

– Sjuksköterskor är avgörande för världens hälso- och sjukvård. Men inte bara för att de tar hand om patienterna. De behövs också där besluten fattas. Det finns en tendens att de får beröm för sitt arbete på golvet, men inte för sina idéer till utveckling. Det ska vi ändra, säger Pamela Cipriano.

Sjuksköterskor passar på höga poster. Det kan vara lokalt i sjukhusledningar eller politiken, men även i regeringar eller det globala arbetet.

Vill se sjuksköterskor som ledare

Hon menar att en av organisationens viktiga uppgifter är att arbeta för att sjuksköterskor blir ledare.

– Sjuksköterskor passar på höga poster. Det kan vara lokalt i sjukhusledningar eller politiken, men även i regeringar eller i det globala arbetet.

Kärnfrågor är också att öka antalet sjuksköterskor, höja utbildningsnivån, verka för rättvisa löner och vettig arbetsmiljö.

Nyckeln till hennes egen kometkarriär är att hon aldrig varit rädd för att resa sig och göra sin röst hörd.

– Jag har lärt mig att det är värre att vara tyst. Som sjuksköterskor har vi  ansvar för att försvara vår profession och vårdens kvalitet. Jag har upptäckt att nationella och internationella ledare lyssnar på oss.

Var först ordförande för studenter

Hon började sin bana redan under utbildningen då hon var hon ordförande för studentorganisationen.

– Då träffade jag många sjuksköterskor som var giganter i USA. De bjöd in mig till beslutsborden och lyssnade på mig. De uppmuntrade mig att ta mer ansvar, specialistutbilda mig och forska. Jag är lyckligt lottad som haft dem som mina mentorer.

Hon ledde den amerikanska sjuksköterskeorganisationen, med fyra miljoner legitimerade medlemmar, under fem år då ebolakrisen skakade världen, och därifrån tog hon plats som vice ordförande i ICN, under det första intensiva pandemiåret.

I höstas röstades hon fram i konkurrens med en välkänd sydafrikansk sjuksköterska, även hon tungviktare i det internationella samarbetet. Att valet föll på just amerikanskan kan ha sin förklaring i att ICN har stora ekonomiska problem – och dem förväntas Pamela Cipriano ha förmågan att lösa.

Själv lyfter hon snabbt sjuksköterskornas mående högst upp på sin priolista.

– De är utmattade världen över och har fått offra så mycket under pandemin. Varje land måste hitta en väg att stötta dem så att de orkar fortsätta arbeta. Vi är mycket bekymrade över bristen på sjuksköterskor.

Psykisk ohälsa och missbruk

Hon tar med sig erfarenhet från sina amerikanska projekt för att öka sjuksköterskors motståndskraft, och stärka deras rättighet att kunna arbeta utan att bli hotade eller utsatta för våld.

En annan av hennes hjärtefrågor är att många länders befolkningar har utbredda problem med psykisk ohälsa.

– Det är stigmatiserat och det saknas resurser. Vi ser också en enorm ökning av drogmissbruk, som förvärrats under isoleringen. Här behövs sjuksköterskornas kompetens framöver.

Tungt på hennes axlar vilar också vaccinationsfrågan – fortfarande är många sjuksköterskor i Afrika ovaccinerade.

Pamela Cipriano

Nyvald ordförande för ICN, International Council of Nurses, en organisation som samlar 130 länders sjuksköterskeorganisationer med sammanlagt 20 miljoner medlemmar.

Sjuksköterska sedan 45 år, specialistsjuksköterska, sjukhuschef, ordförande i American Nurses Association åren 2014–18, i dag dekanus med ansvar för sjuksköterskeutbildningen och omvårdnadsforskning vid Virginias universitet.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida