Offentligt anställda ges möjlighet att flytta pensionskapital

Offentligt anställda ges möjlighet att flytta pensionskapital
Anställda inom kommuner och landsting ges nu möjlighet till att flytta redan sparade pensionspengar. Arkivbild: Colourbox

Från och med  i dag, 1 september, får anställda inom kommuner och landsting rätt att flytta redan sparat pensionskapital.

1 september 2014

Förändringen gäller tjänstepensionen i de kommunala avtalen: KAP-KL, AKAP-KL, PFA98 och PFA01. Tidigare har det bara varit möjligt att välja hur pengarna ska placeras framåt i tiden. Nu ska kommun- och landstingsanställda kunna flytta hela sitt sparade pensionskapital.

– Det är ett mycket viktigt och naturligt steg att var och en nu får möjlighet att flytta det kapital som redan är sparat, säger Cecilia Curtelius Larsson, förhandlare på Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR.

Tjänstepension i två delar

Tjänstepensionen inom kommun och landsting består av två delar. En är avgiftsbestämd och betalas in av arbetsgivaren i mars varje år, via en premie på 4,5 procent av årsinkomsten. Det är den som omfattas av rätten att flytta sparandet. Pengarna går till det bolag och den sparform som arbetstagaren en gång har valt – i fonder eller i en traditionell pensionsförsäkring.

– Arbetstagare har haft möjlighet att göra det här valet sedan en avgiftsbestämd del infördes i den kommunala tjänstepensionen 1998, men många gör inget val alls och då placeras pengarna i en traditionell pensionsförsäkring, säger Cecilia Curtelius Larsson.

Det nya från den 1 september är att arbetstagare inom kommuner och landsting har rätt att flytta allt intjänat pensionskapital till det bolag och i den sparform som hen önskar. Valet görs med e-legitimation via Pensionsvalet.

Större inflytande ?

Innebär det här verkligen ett större inflytande över pensionskapitalet – eller är det bara ännu ett obegripligt val som ska göras?

– Det blir ett större inflytande. Det är viktigt att det finns möjlighet att flytta kapitalet i den kommunala tjänstepensionen i stället för att det är låst i det bolag och den sparform som en gång valts. Det gör också att man får möjlighet att samla kapitalet på ett och samma ställe, kanske för att få bättre överblick.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida