Överens om mer vila

Lösning. Både i Kronoberg och i Blekinge finns nu ?avtal där nattpass på tio timmar ger fyra timmar extra ledigt.

2 november 2016

Hittills har enstaka vårdenheter infört arbetstidsförkortningar, men nu tas större kliv. Region Kronoberg och Blekingelandstinget har kort efter varandra kommit överens med Vårdförbundet lokalt om att nattpass måste kompenseras bättre och skrivit lokala kollektivavtal. De gäller medarbetare som varvar dag- och nattarbete. ?

Att tio timmars nattarbete räknas som fjorton timmar motsvarar de krav som Vårdförbundets lokala avdelningar tidigare framställt till alla kommuner, landsting och regioner. Ett långvarigt påverkansarbete ligger bakom de påskrivna avtalen. I Blekinge blev kompensationen aningen högre; varje arbetad timme på natten räknas som 1,41 timmar. ?

Där får även de som arbetar heltid natt en sänkt veckoarbetstid från 36,33 timmar till 34,33 timmar. ??

Gunilla Månsson, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Blekinge, är nöjd.?

— Jag är glad över att vi och arbetsgivaren nu är överens om den ohälsa som arbete på nätter innebär, säger hon.

?I Blekinge börjar det nya avtalet gälla senast den 1 februari 2017. I Kronoberg införs det successivt med start den 1 november. Politikernas förhoppning är att ökad möjlighet till återhämtning ska få fler inom vård och omsorg att orka arbeta heltid.

Men Anna Seiborg Kidell, nyvald ordförande för Vårdförbundet i Kronoberg, hade hoppats att satsningen skulle omfatta alla medlemmar som jobbar natt. Tidigare har de fått ett ekonomiskt tillägg. Det räcker inte, tycker hon. ?

— Nu går vi vidare mot nästa mål som är tidskompensation för alla som jobbar natt, säger hon.

?De lokala arbetstidsavtalen sluts samtidigt som centrala arbetstidsförhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, fortsätter.

?— Det är svårt att hitta en lösning som är helt rätt för alla. Därför behövs även överenskommelser som är anpassade till de lokala verksamheterna, säger Vårdförbundets förhandlingschef, Annelie Söderberg. ?

Läs studien från Stressforsknings-institutet:

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida