vårdhygien

Brister i basal hygien – hela boendet smittades med covid-19

Brister i basal hygien – hela boendet smittades med covid-19
Foto: Gettyimages

På en vecka smittades nästan alla på omsorgsboendet Månsbacken av covid-19. Bristande basal hygien kan ligga bakom utbrottet. Det tror medicinskt ansvariga sjuksköterskan Karin Wedin Papatzcheva, som Lex Maria-anmält händelsen till Ivo.

Söndagen den åttonde november 2020 ringde det i jobbtelefonen hemma hos Karin Wedin Papaztcheva, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Hudiksvalls kommun. Det var den nya enhetschefen på vård- och omsorgsboendet Månsbacken i Delsbo. En anställd hade fått positivt svar på sitt covidtest.

En smittad var inte så konstigt, tyckte Karin Wedin Papaztcheva. Då pågick en stor smittspridning i samhället och Delsbo var kommunens hotspot. Men så ringde chefen igen och berättade att två medarbetare till fått symtom. Och sedan en gång till om ytterligare två.

– Då förstod jag att ett utbrott var på gång, säger Karin Wedin Papaztcheva.

Under utbrottet hade masen Karin Wedin Papaztcheva täta möten med både smittskydd, vårdhygien, läkare och chefer.
– Det var jättebra att kunna ge och få information vid ett enda tillfälle så alla hör samma sak. Det är något att rekommendera till andra, säger hon. Foto: Privat

”Vi brister i hygienrutinerna”

Under veckan som följde insjuknade brukare efter brukare på boendets fem avdelningar, i två olika byggnader. Den 17 november hade 33 av 36 boende på Månsbacken fått covid-19. Drygt tre veckor senare hade 13 av dem, en tredjedel, dött. 84 procent av den ordinarie omsorgspersonalen hade smittats.

Att det blev en så snabb, stor spridning tyder på att vi brister i hygienrutinerna. Så måste det vara. Det finns ingen annan förklaring. Sedan kan man fundera på om personalen hade förutsättning att följa rutinerna? Ja, i stort, säger Karin Wedin Papaztcheva.

Samtidigt säger hon att det inte är helt enkelt för de som jobbar på Månsbacken att följa hygienrutinerna till punkt och pricka. Byggnaderna är egentligen inte anpassade för vård. De byggdes från början som lägenheter för äldre som flyttat från sina hus.

Ont om tvättställ för personalen

Det innebär bland annat att det finns för få handtvättställ för de anställda i husen. Personalen måste gå igenom brukarens lägenhet för att kunna tvätta händerna i badrummet. De tvingas välja mellan att ta på sig skyddsutrustningen i korridoren utanför eller inne i lägenheten. Inget av alternativen är bra. Det går heller inte att ha handsprit inne hos alla brukare, eftersom många är dementa.

– Förvaras handspriten utanför lägenheten måste man gå tillbaka mellan varje moment. Och det kan jag tänka mig är jobbigt, säger Karin Wedin Papaztcheva.

På Månsbacken har personal gått från avdelning till avdelning med samma förkläde och handskar på sig. De behöver tas av och slängas innan man går vidare, för att inte sprida vidare smitta. Händerna måste spritas mellan varje arbetsmoment, och de kan bli många per besök. Karin Wedin Papaztcheva brukar ta nycklarna som exempel när hon informerar omsorgspersonal om basal hygien.

– När man ger medicin och tar upp nycklarnaur fickan, då är händerna inte rena längre. Då måste man sprita händerna igen innan man tar i medicinen. Man kanske tänker att det räcker mellan varje brukare. Men det gör det inte om man vill hindra en smittspridning.

Personalen på boendet ska ha sett flera utbildningsfilmer om basal hygien på Karolinska institutets hemsida och Region Västerbottens. Utöver dem informerade Karin Wedin Papaztcheva personalen om basal hygien under våren. Men ansvaret för att rutinerna följs ligger på enhetschefen. Under pandemin har fem olika enhetschefer löst av varandra på Månsbacken. Den nuvarande tillträdde bara dagar före covidutbrottet på boendet.

I december 2020 skrev Karin Wedin Papaztcheva en Lex Maria-anmälan och nu väntar hon och kommunen på beslut från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Alla gör ju så gott man kan utifrån de förutsättningar man har. I det här läget tror jag att det var för sent att stoppa utbrottet, säger Karin Wedin Papaztcheva.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida