Personalen om varslet vid Bollnäs sjukhus: ”Oron är stor”

Personalen om varslet vid Bollnäs sjukhus: ”Oron är stor”
Karin Molin, anestesisjuksköterska på Bollnäs sjukhus, säger att personalen är skakade av varselbeskedet. Foto: Leif Larsson

Beskedet att Aleris varslar om uppsägning av 45 personer vid Bollnäs sjukhus kom som en chock för personalen. Men besvikelsen är lika stor gentemot landstinget. Aleris anses ha fått för dåliga förutsättningar.

9 januari 2013

I går meddelade den Wallenbergsägda sjukvårdskoncernen Aleris att man varslar 45 av de 435 i personalstyrkan på Bollnäs sjukhus. Anledningen är enligt företaget är att patientunderlaget varit mindre än väntat.

Ansträngd ekonomi

Beskedet kom som en chock, säger Karin Molin, styrelseledamot för Vårdförbundet i Gävleborg och anestesisjuksköterska på Bollnässjukhuset.

– Det kom plötsligt. Vi har haft ganska lite patienter på operationsavdelningen under hösten och vi fick en förvarning strax före jul om att ekonomin var ansträngd. Men det var aldrig tal om uppsägningar. Oron är stor här i dag, säger Karin Molin.

Landstinget också ansvarigt

Samtidigt säger Karin Molin att stämningen på sjukhuset förbättrats avsevärt sedan Aleris tog över driften från Gävleborgs landsting i april förra året. Många anklagar därför nu landstinget för att ha gett Aleris ett för snävt tilltaget avtal.

 – Det har funnits ett nedläggningshot över oss sedan 2003. När Aleris tog över visste man att avtalet var tufft, men det fanns en förhoppning om att det skulle gå om bara antalet operationer kunde öka. Flera ser det här som landstingets sätt att själva slippa lägga ner verksamheten, säger Karin Molin.

Tror du att uppsägningarna blir dödstöten för sjukhuset?

– Det kommer att finnas kvar i någon form. På medicinsidan har vi fortfarande många patienter. Men jag tror inte att det kommer att fortsätta drivas som det gör i dag.

Vilka som i slutänden får gå och hur stor andel av dessa som är sjuksköterskor är fortfarande oklart. Förhandlingar inleds med facken i mitten av nästa vecka.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida