Internationella kvinnodagen

”Politikerna måste börja ta vården på allvar”

”Politikerna måste börja ta vården på allvar”
Pinar Dal, barnmorska och skyddsombud, talar på en 8 mars-manifestation ikväll i Malmö. Foto: privat.

”Våra kroppar, våra liv – jämlik hälsa åt alla” är temat för en 8 mars-manifestation i Malmö på tisdagkvällen, där skyddsombudet och barnmorskan Pinar Dal kommer att tala.

Vad ska du säga?

– Jag kommer att prata om frågor kopplade till Vårdförbundets nya avtal: Arbetsmiljö, återhämtning och att vi ska ha en livslön med god utveckling. Politikerna måste börja ta vården på allvar så att vi får scheman som vi mår bra av och orkar vårda patienter på ett bra och likvärdigt sätt. Ekonomin ska inte heller få stå i vägen för kompetens- och kunskapsutveckling i våra yrkesgrupper.

Var finns de största orättvisorna kopplat till kön inom vården i dag?

– Som barnmorska ser jag dagligen hur det skärs ner och underprioriteras inom den traditionella kvinnosjukvården. Ur ett medarbetarperspektiv är lika lön för lika arbete en viktig fråga – löneutveckling ska baseras på kompetens och inte könstillhörighet.

Tycker du att Vårdförbundet driver jämställdhetsfrågor tillräckligt starkt?

– Ja, det är viktigt att vi inom sjukvården motverkar de skillnader som finns när det gäller att söka och få vård. När det dras ner på grundvården så drabbar det grupper som inte inkluderas i majoritetssamhället och därför har sämre hälsa, såsom kvinnor, hbtqi-personer, rasifierade invandrare och poc (people of colour), patienter med funktionsvariationer och psykisk ohälsa. Sådant ska inte få påverka tillgången till god vård eller hälsa.

Fotnot: Manifestationen är på Gustav Adolfs torg i Malmö och anordnas av Vänsterpartiet.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida