Student

Protester mot nya examensrutiner: ”Snopet att få broschen på posten”

Protester mot nya examensrutiner: ”Snopet att få broschen på posten”
Examenshögtiden i Blå Hallen i Stockholms stadshus sker numera en gång per år, i oktober. Foto: Thomas Henrikson.

Det blir inga högtidsdräkter och inget prinsesstal i Blå Hallen för de studenter som tar examen från Sophiahemmets Högskola i januari. I stället kommer broscher och diplom på posten. ”Snopet”, tycker sjuksköterskestudenten Kristina Arnell som valde lärosätet för dess traditioner och historia.

Pandemin förändrade förutsättningarna för högskole- och universitetsutbildningarna i hela landet. Digital undervisning och nya examinationsformer var några tillfälliga omställningar.

Vid Sophiahemmets Högskola bröts den långvariga traditionen med examenshögtider i Blå Hallen i Stockholms stadshus, där de nyblivna Sophiasystrarna fick möjlighet att klä sig i den karakteristiska dräkten med tillhörande mössa. 2020 och 2021 ersattes dessa med digitala ceremonier.

Hänvisar till hållbarhet

Sedan 2010 har lärosätet haft två påkostade fester per år, där studenterna tagit emot broscher och diplom. Men nu begränsas det till en examenshögtid, som hålls i oktober varje år. Enligt rektor Johanna Adami är anledningen hållbarhet för både människor och miljö:

Johanna Adami är rektor för Sophiahemmets högskola. Foto: David Bicho.

­”Vi har med detta beslut för avsikt att reducera stress och eliminera tidsbrist för lärare och administrativ personal samt höja kvaliteten och säkerheten kring evenemanget; alla studenter som får brosch eller diplom ska vara färdigexaminerade och ha fullföljt samtliga moment i sina studier. Genom att förlägga examensceremonin till en gång per år optimerar vi också våra resurser och ökar möjligheten att nyckelpersoner på ledningsnivå och företrädare för omgivande samhället kan närvara”, skriver hon i ett mejl till Vårdfokus.

En av de celebriteter som brukar närvara är prinsessan Sofia, som är Sophiahemmets hedersordförande.

Såg fram emot firandet

Beskedet har mötts av protester från studenter som tar examen i januari 2023.

En av dem är Kristina Arnell. Hon valde Sophiahemmets Högskola för dess traditioner. Ända sedan starten för tre år sedan har hon och kurskamraterna sett fram emot avslutningsfirandet i Blå hallen, som de nu som första kull riskerar att gå miste om.

– Man blev lite snopen. Ceremonin är en viktig del i Sophiahemmets tradition och historia och har betytt mycket för de som utbildat sig här. Det hade varit en fin start på sjuksköterskekarriären.

Sjuksköterskestudenten Kristina Arnell hade sett fram emot att bli firad i Blå hallen i samband med sin examen. Foto: Privat.

Hon har försökt förmå ledningen att ändra sig.

– Många av oss kommer att ha börjat jobba och flyttat från Stockholm i oktober. Få ser poängen med att gå eftersom det inte sker i anslutning till examen, säger Kristina Arnell.

Själv ska hon börja arbeta på en hjärtavdelning vid Danderyds sjukhus. Hon tycker att det är ärorikt att vara en Sophiasyster och märker att lärosätet har gott rykte, både bland patienter och arbetsgivare.

– Det är en respekterad och erkänt bra skola. Jag är stolt över att få gå här. Äldre patienter säger att de känner sig trygga och att de vet att de är i goda händer när de får höra att jag studerar vid Sophiahemmet.

När den anrika institutionen bryter en viktig tradition ser hon en risk att den förlorar sin charm.

Detta är Sophiahemmet

Sophiahemmet Högskola har sitt ursprung i den sjuksköterskeskola som drottning Sophia startade 1884.

Drottningen hade inspirerats av Florence Nightingales verksamhet i England.

Personal och elever bodde på internat i anslutning till sjukhuset och så småningom startades också ett boende för pensionerade sjuksköterskor.

Historien hålls levande genom bland annat utställningar och ett museum på sjukhusområdet och campus samt genom Sophiahemmets Sjuksköterskekår.

I dag driver Sophiahemmet sjukhus, barnsjukhus och högskola.

Sedan 2016 är nuvarande prinsessan Sofia hedersordförande.

Rektor Johanna Adami har förståelse för att det känns långt till firandet i oktober för dem som tar examen i januari, men menar att lärosätets prioriteringar kring resurser och hållbarhet ”i sammanhanget väger tyngre”.

”Däremot vill vi att våra examinerade studenter ska ha fått sina broscher när det är dags för dem att börja arbeta som sjuksköterskor så därför skickar vi dem med post”, skriver hon.

Studenter känner sig snopna eftersom de valt utbildningen på grund av Sophiahemmets traditioner. Har du någon kommentar till det?

”Sophiahemmets tradition är att i takt med tiden ständigt förändra, förnya och utveckla. Vi har alltid satt ett stort värde i att hylla alla Sophiasystrar, barnmorskor, specialistsjuksköterskor, Silviasystrar och Silviasjuksköterskor som tar examen och diplomeras. Alla studenter som examineras vid Sophiahemmets Högskola firas enligt våra traditioner – från och med 2023 sker detta en gång per år.”

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida