Val 2022

Regeringen lovade runt – höll tunt?  

Regeringen lovade runt – höll tunt?  
Foto: Getty Images.

Fler anställda, mer pengar till vården och förbättrad arbetsmiljö. Så lät några av löftena från Social­demo­kraterna inför den mandatperiod som snart är till ända. Vilka löften har de hållit i regeringsställning?  

Fler anställda

I sitt valmanifest 2018 lovade S att 14 000 fler skulle anställas i vården under mandatperioden 2018–2022. Resultatet tycks dock skralt när det gäller Vårdförbundets yrkesgrupper. Ökningen motsvarar knappt befolkningsökningen för grupperna, enligt Vårdförbundet, som utgått från SKR:s statistik över årsarbetare inom hälso- och sjukvården.

Under 2018–2021 har antalet regionanställda sjuksköterskor ökat med 861, kommunalt anställda sjuksköterskor med 199. Barnmorskorna har ökat med 86 årsarbetare, medan antalet biomedicinska analytiker rentav minskat med 207. 

Bättre arbetsmiljö

Ett annat vallöfte från S var förbättrad arbetsmiljö i sjukvården. Att de som jobbar ska hinna, orka och kunna ge god vård och omsorg av hög kvalitet. Också detta löfte lämnar en del övrigt att önska. Enligt Vårdförbundets arbetsmiljörapport är läget värre än någonsin. Över hälften av medlemmarna säger att stressen är det sämsta med jobbet och påverkar hela livet.   

Trots riktade statsbidrag återstår en hel del arbete på området, konstaterar socialminister Lena Hallengren (S), i ett mejlsvar till Vårdfokus. Förklaringen är enligt S till stor del pandemin. 

”Med kraftigt ökad belastning i sjukvården har den försvårat arbetet med att förbättra arbetsmiljön i sjukvården”, uppger Lena Hallengren.

Fler specialiserar sig med lön

Däremot infriades — till viss del — S-löftet att fler sjuksköterskor skulle få läsa till specialister med studielön och utbildningsanställningar. Så är det nu enligt Vårdförbundet i 19 regioner och 42 kommuner. 

Bland andra infriade löften finns 600 miljoner kronor årligen till cancervården och 6,8 miljarder kronor till omställningen till nära vård. Ambulanssjukvården har, som utlovats, förstärkts med 100 miljoner kronor årligen sedan 2021. Fler ambulanshelikoptrar har införts, bland annat i Region Stockholm.   

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida