Röntgenkongress. Studenter lockas mer av människor än teknik

ECR i Wien. Digital posterutställning, kongressapp och elektronisk utvärdering i all ära, för Anna Palm och hennes kurskamrater är det mötet med likasinnade som är den stora behållningen.

Sedan i onsdags befinner sig röntgensjuksköterskestudenterna Josefine Tullgren Andersson, Martina Voigt och Anna Palm på den Europeiska radiologikongressen i Wien.

Stort programutbud

Det har varit intensiva dagar med spännande studentseminarier, innovativa posterutställningar och svårbegripliga forskningsföredrag. Det är ett omfattande program kring det senaste inom radiologi, med över 1 500 seminarier och 3 000 posterutställningar.

– Vi försöker att rikta in oss på sådant som rör röntgensjuksköterskor. Det är mycket teknik, men även frågor kring etik och kommunikation, säger Anna Palm.

Studentfokus

I går var det en heldag för studenter med fokus på forskning. Tips på hur studenter ska nå ut med sina resultat, hur de ska implementeras i vården och vilken hjälp de kan få från den europeiska organisationen för radiologi, EFSR. Det var kanske inte så mycket nytt som presenterades, men det är mycket givande att träffa andra studenter från så många olika länder.

– Det är mycket som vi har gemensamt, samtidigt som en hel del skiljer oss åt. I till exempel Storbritannien har de praktik varje termin under utbildningen, när vi inte har någon alls under termin fyra och fem. Nyfärdiga italienska och portugisiska röntgensjuksköterskor har mycket svårt att få jobb, medan vi, som blir klara i juni, redan har våra anställningar klara.Fantomskelett

Även ett fantomskelett får komma ut ur garderoben och mingla i Wien.

Humöret är på topp och de stortrivs på kongressen. Ibland tryter dock orken och det gäller att fylla på blodsockernivåerna med kaffe och kakor som står till buds i utställningslokalen.

Sänkta stråldoser engagerar

I dag står bland annat ett föredrag om stråldoser på schemat för Josefine Tullgren Andersson, Martina Voigt och Anna Palm. Det är ett hett ämne på kongressen och många diskuterar hur man ska kunna sänka doserna med bibehållen bildkvalitet.

De försöker att få ut mesta möjliga av kongressens faktautbud, samtidigt som det händer att de måste googla begrepp när föredragen blir för avancerade. Lite mer studentanpassad nivå skulle föredras, om de skulle få önska sig något inför nästa år.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida