covid-19

Så ökar covid som arbetsskada i olika regioner

Så ökar covid som arbetsskada  i olika regioner
Anmälningarna av covid-19 som arbetsskada ökar i Vårdförbundets yrkesgrupper. Foto: Getty Images.

Antalet anmälningar om covidrelaterade arbetssjukdomar har ökat kraftigt på bara två månader i Vårdförbundets yrkesgrupper. ”Det är väldigt bekymmersamt”, säger Ragnhild Karlsson, vice ordförande för Vårdförbundet. Nytt är att statistiken redovisas även på regionnivå.

De flesta anmälningarna gäller sjuksköterskor. Röntgensjuksköterskor särrrapporteras inte.

För Vårdförbundets yrkesgrupper i övrigt ser fördelningen ut så här enligt de senaste tillgängliga siffrorna den 21 mars:

  • Sjuksköterskor: 3899 anmälningar
  • Barnmorskor: 60 anmälningar
  • Biomedicinska analytiker: 48 anmälningar

För sjuksköterskor innebär det en 40-procentig ökning av antalet anmälningar på två månader jämfört med de tidigare siffrorna som redovisades den 21 januari, för barnmorskor nära en fördubbling och för biomedicinska analytiker en ökning med 150 procent.

Ragnhild Karlsson, Vårdförbundets vice ordförande.
Ragnhild Karlsson. Foto: Ulf Huett

– Det är väldigt bekymmersamt när det ökar så pass mycket. Vi förväntar oss att arbetsgivaren tar sitt ansvar. Det är inte klokt – så många som har fått arbetssjukdomar för att de har hjälpt en annan människa till hälsa. Att jag som medarbetare går in och gör en insats för en annan, för att den ska leva, och på köpet blir jag sjuk, säger Ragnhild Karlsson, vice ordförande för Vårdförbundet.

Nytt är också att siffrorna redovisas även på regionnivå, och här sticker Stockholm ut som den hårdast drabbade regionen, följt av Västra Götaland, Skåne, Örebro, Jönköping och Dalarna.

Nyligen skrev Vårdfokus också om att vårdpersonal löper dubbelt så hög risk att vårdas på sjukhus i samband med en covidinfektion, jämfört med den övriga arbetande befolkningen. Det visade en rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin, CAMM.

– Nu gäller det att trygghetssystemet fungerar, att man får den ersättning man ska ha. Men framför allt också att man kan skydda medarbetarna i vården, där de behövs så mycket för att bekämpa pandemin. Vårdförbundets medlemmar agerar ansvarsfullt och följer restriktionerna privat, det är ju framför allt på arbetsplatsen man blir sjuk, säger Ragnhild Karlsson.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida