Sexistisk bild av sjuksköterska fälld av Reklamombudsmannen

Sexistisk bild av sjuksköterska fälld av Reklamombudsmannen
Högskolan i Gävles annons fälldes av RO. Foto: Anna Nybom Chance

Annonsen för sjuksköterskeutbildningen vid Högskolan i Gävle har fällts av Reklamombudsmannen, RO. Nämnden tycker att bilden anspelade på en sexistisk stereotyp som är nedvärderande för yrkesgruppen sjuksköterskor.

13 september 2012

I mars syntes annonsen för Högskolan i Gävle i bland annat Stockholms tunnelbana och på annonstavlor i Gävle och några andra orter.

Bilden i annonsen är ett hopklipp av en kvinnlig sjuksköterska med uppknäppt kort vit klänning, strumpeband, handskar och hätta. Ansiktet är manligt där personen har mustasch.

Annonsörens syfte var att visa att sjuksköterskeyrket kan utövas av både män och kvinnor. Medan kampanjen pågick kunde också användare av smarta telefoner använda en så kallad app där han eller hon kunde lägga in sitt eget ansikte på ett antal olika modeller som föreställde olika yrkeskategorier. Annonsören skriver i ett yttrande till RO att annonsen kommunicerade både humor och form.

Så uppfattade inte den person som anmälde annonsen till RO. I anmälan står att bilden föreställer en sexuell fetischism av en sjuksköterska och att kläderna och posen inte har någon koppling till det faktiska yrket sjuksköterska.

RO går på anmälarens linje och gör bedömningen att sjuksköterskan avbildas på ett sätt som anspelar på en sexistisk stereotyp och som är nedvärderande för yrket.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida