Covidvaccin

Sjuksköterska anmäld för felaktiga vaccinråd på 1177

Sjuksköterska anmäld för felaktiga vaccinråd på 1177
Enligt regionen ska sjuksköterskan ha använt liknande argumentation som etablerade nätverk med vaccinmotståndare. Bild: Getty Images

En sjuksköterska som arbetade med telefonrådgivning ska ha spritt osakliga och kritiska budskap om covidvaccination. Nu anmäler Region Uppsala sjuksköterskan till Ivo.

1 oktober 2021

Region Uppsalas anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gäller en sjuksköterska som arbetat som timanställd telefonrådgivare hos 1177 Vårdguiden.

Sjuksköterskans har enligt regionen bland annat hävdat att olika symtom som personer haft är biverkningar av vaccinationen, och att vaccinerna inte är tillräckligt testade.

– Det här är djupt beklagligt och upprörande och helt i motsats till de instruktioner som finns. Som anställd vid 1177 ska man självklart basera sina råd på evidens och beprövad erfarenhet. Man får absolut inte använda dessa samtal för att propagera för sina privata åsikter säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa, i ett pressmeddelande från regionen.

Timanställd sedan 2020

Sjuksköterskan har arbetat som timanställd sedan våren 2020 och har sedan vaccinationerna inleddes gett råd till flera hundra invånare, inte bara från Uppsala län, utan också från andra delar av landet, genom 1177-samarbetet mellan olika landsändar.

– Vi kommer att följa upp det och kontakta berörda inringare. Det den här personen har ägnat sig åt är patientfarligt eftersom personer med symtom inte har blivit korrekt bedömda. Vi behöver försäkra oss om att de här patienterna får rätt information och inte far illa, säger Fredrik Settergren.

Invånare berättade

Det hela upptäcktes när en invånare som ringde till 1177 reagerade på att budskapen var vaccinationskritiska och kontaktade ansvariga. När det följdes upp visade det sig att det inte rörde sig om något enstaka tillfälle. Dokumentation visar att sjuksköterskan systematiskt ska ha spridit desinformation om vaccination mot covid-19.

Argumentationen liknar budskap som finns i material som sprids av organiserade vaccinationsmotståndare. Det handlar om påståenden om att vaccinationerna skulle sprida covid-19, att vaccinet inte är tillräckligt testat, att man bör vara försiktig då nanopartiklar injiceras, att covid i praktiken är ofarligt för alla under 80 och att det viktigaste är att stärka immunförsvaret med zink, c-vitamin och d-vitamin.

Sjuksköterskan är tagen ur tjänst, Ivo-anmälan är gjord och Region Uppsala överväger andra rättsliga åtgärder.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida