Rättsligt

Sjuksköterska döms till fängelse för våldtäkter

Sjuksköterska döms till fängelse för våldtäkter
Sjuksköterskan väntas förlora sin anställning och sin legitimation, därför sänks fängelsestraffet något. Foto: Mostphotos

Fyra års fängelse och skadestånd på 150 000 respektive 120 000 kronor till de båda offren. På fredagen kom domen mot sjuksköterskan som åtalats för tre fall av våldtäkt under sin tjänstgöring på Gävle sjukhus.

Händelserna inträffade i januari, mars och september i år. Vid samtliga tillfällen genomförde sjuksköterskan kontroller av patienternas körtlar för att upptäcka biverkningar efter medicinering. Dessa har lett till ”invärtes undersökningar” och kränkande ”beröringar med sexuell prägel” som enligt tingsrätten är jämförbara med samlag. Brottsrubriceringen är därför våldtäkt.

Två patienter har varit utsatta under likartade omständigheter. Övergreppen har skett kvällstid i avskilda utrymmen vid tillfällen med låg bemanning och hög arbetsbelastning.

Hävdar hämndmotiv

Sjuksköterskan nekar till brott och hävdar att han känt sig pressad av den ena patienten att ge ett visst läkemedel. Anklagelserna om övergrepp ska ha varit en hämnd.

Detta motbevisas bland annat av att polisanmälningarna dröjt, och i två fall upprättats först efter polisförhör. Enligt tingsrätten är sjuksköterskans försvar osannolikt. I domen står att sjuksköterskan ”varken med respektive invändning, eller ens sammantaget av alla invändningar, ruckat på den övertygande bevisning som åklagaren lagt fram och som består av målsägandens trovärdiga och tillförlitliga uppgifter och som stöds av omfattande stödbevisning.”

Missbrukat förtroende

Ett flertal vittnen på arbetsplatsen styrker patienternas berättelser. Det står också klart att sjuksköterskan agerat fel när han genomfört påstådda gynekologiska undersökningar, eftersom sådana inte varit befogade och dessutom ska genomföras av läkare. Han har också grovt missbrukat patienternas förtroende och utnyttjat dem i ett mycket utsatt läge, då båda varit inneliggande patienter.

Tingsrätten dömer sjuksköterskan till fyra års fängelse. Strafftiden sänks något eftersom han även förväntas förlora sin anställning och sin sjuksköterskelegitimation. Han ska också betala 150 000 respektive 120 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Överklagan ska lämnas in senast den 10 december.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida