Sjuksköterskan Björn cyklar för barn med cancer

Sjuksköterskan Björn cyklar för barn med cancer
Sjuksköterskan Björn Lindholm kombinerar i dag sitt stora cykelintresse med att samla in pengar till Barncancerfonden.

För tio år sedan var han själv nära att dö i en trafikolycka.

22 januari 2015

 – Jag är tacksam för att jag är kvar i livet. Barn är vår framtid. I stället för att sitta hemma och rulla tummarna vill jag göra någonting vettigt av min fritid.

Till sommaren ska sjuksköterskan Björn Lindholm ännu en gång cykla hundra mil runt England och Wales. Efter åtta dagar på vägarna rullar han tillsammans med drygt hundra andra svenska cykelentusiaster i mål i huvudstaden London.

Ride of Hope

De deltar alla i cykelprojektet Ride Hope of Europe, vars syfte är samla in så mycket pengar det bara går till Barncancerfonden. I fjol lyckades de få ihop 4,1 miljoner kronor till barntumörbanken vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, som finansieras av Barncancerfonden.

Pengarna samlas in under hela året. Deltagarna ordnar regelbundet olika cykel-event runt om i landet, samtidigt som de ständigt jagar nya sponsorer. Alla kostnader betalas av dem själva.

Själv räknar Björn Lindholm med att årets resa till England kommer att landa på drygt 10 000 kronor. Precis som det hade gjort för vilket annat internationellt cykellopp som helst.

– Skillnaden är att jag numera kombinerar mitt stora intresse för cykling med en god sak, säger Björn Lindholm som varit aktiv motionscyklist i drygt 20 år.

Frontalkrockade

Under en av sina många träningsrundor frontalkrockade han för tio år sedan med en bil som kom över på fel sida av vägen. Han fick omfattande blödningar i hjärnan och bröt såväl armar som ben. Först efter ett och ett halvt års rehabilitering var han tillbaka på sitt jobb på ortopedkliniken i Linköping. Men han klarar bara halvtid.

– All den tid jag får över kan jag numera använda till något som känns viktigt, att få hjälpa barn som drabbas av cancer. Det känns jättebra.

De som deltar i Ride Hope of Europe är indelade i fem lag, beroende på var i landet de bor. Björn Lindholm är teamledare för team öst som är det minsta laget med bara åtta deltagare.

– Det sporrar en att tävla mot de andra lagen. Det gäller att samla in så mycket pengar som möjligt. Och trots att vi ännu är så få har vi hittills lyckats få in 297 000 kronor. Det ger oss en andraplacering, säger Björn Lindholm stolt och berättar att målet är att minst samla in det dubbla.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida