Flyktinghjälp

Sjuksköterskan Israa Abdali får pris för Syrieninsats

Sjuksköterskan Israa Abdali får pris för Syrieninsats
När Israa Abdali började sin insamling till Syrien hoppades hon få in 10 000 kronor. Ganska snart hade det kommit in 100 000 kronor och då startade hon stiftelsen Stand with Syria.

I kväll hyllas den svenska sjuksköterskan Israa Abdali på Svenska hjältar-galan för sitt arbete i krigets Syrien. ”Det här priset är till alla som varit med och bidragit, tillsammans gör vi något fantastiskt”, säger hon.

18 december 2019

Hon har räddat liv på en strand i Grekland, skickat containrar med kläder och förnödenheter till krigets Syrien och på plats mitt i brinnande krig dragit fram levande och döda barn ur raserade hus.

För sitt stora engagemang för Syrien utses sjuksköterskan Israa Abdali till Årets svenska hjälte i världen i samband med Svenska hjältar-galan som sänds på TV 3 i kväll.

Började i Grekland

Första gången Vårdfokus intervjuade Israa Abdali var för fyra år sedan. Då hade hon just kommit hem från sitt första volontäruppdrag på den grekiska ön Lesbos bland männsikor som flytt från krig. Där hade hon gipsat ben och gjort hjärt-lungräddning på små barn direkt på sandstranden. Med sina egna rötter i Syrien hade hon väntat på att få göra en insats för dem som drabbats av kriget.

– Det hade kunnat vara min familj eller mina syskonbarn som låg under rasmassorna där framför mig. Jag kände att jag måste göra det jag kan för att hjälpa till, säger Israa Abdali i dag.

Efter Lesbosresan startade hon en privat insamling via Facebook för att kunna skicka ner lite kläder och sjukvårdsmaterial direkt till flyktingarna i Syrien. Bidragen blev allt större och till slut var det var så många som hörde av sig och ville skänka både kläder och pengar att hon bestämde sig för att starta en stiftelse, Stand with Syria.

Inte bara sjukvård

Under åren har Israa Abdali blivit expert på transport och logistik. Åtta containrar har hittills kommit hela fram och hon har varit med i flera olika projekt för vatten och mat nere i Syrien. Stiftelsen har också bidragit till en klinik för kvinnor och nyfödda barn och är med och stöttar olika vårdenheter genom att lära upp personalen.

Läs mer: Svensk sjuksköterska startade sin egen hjälporganisation

Att få utmärkelsen Årets svenska hjälte i världen ser Israa Abdali som ett bevis på att ”man har gjort något jäkligt bra och fint”. Men samtidigt ser hon inte sig själv som en hjälte.

Det här priset är till alla som varit med och bidragit och som gjort det här möjligt. Jag gör bara det jag kan i en hopplös situtation och tillsammans gör vi något fantastiskt, säger hon.

Ur juryns motivering: Israa är en hjälte för att hon kämpar för och hjälper flyktingar i Syrien. Med ett stort, brinnande hjärta och ett sällan skådat engagemang sätter hon också sitt eget liv på spel för att hjälpen ska komma fram.

Vill nå unga

I dag arbetar Israa Adali som skolsköterska i en skola utanför Stockholm. Det finns inget viktigare än att jobba med barn och unga, menar hon. Även om hon inte pratar med eleverna om sitt engagemang så vill hon vara med och implementera tidigt att människor kan hjälpa varandra.

Vid sidan om arbetet på skolan sköter hon stiftelsen lika aktivt som tidigare. Hennes största rädsla är att folk ska tappa intresset för situationen i Syrien.

– Det är lätt att man glömmer att kriget fortfarande pågår och att människor är i stort behov av hjälp. Därför måste jag hela tiden sprida den kunskap jag bär på, det är mitt ansvar mot våra behövande medmänniskor.

På frågan om hur hon orkar och hinner med svarar hon:

– Jag är bara en vanlig sjuksköterska som gillar att baka. Jag gör bara det jag kan och beskriver det jag ser med mina egna ögon. Det tror jag alla kan göra.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida