Efter jobbet

Sjuksköterskan Therese får återhämtning hemma i husbåten: ”Som att ha semester jämt”

Sjuksköterskan Therese får återhämtning hemma i husbåten: ”Som att ha semester jämt”
Therese Åstrand ligger oftast i hamn med sin husbåt. "Jag kan bada varje dag", säger hon. Foto: Privat.

Efter nattpassen på iva gungas specialistsjuksköterskan Therese Åstrand till sömns av vågorna. Sedan tre år tillbaka bor hon i båten Carmen II på Öland. ”Hösten och våren är bäst”, säger hon.

Varför har du bosatt dig i en båt?

– Jag flyttade hem till Öland efter tio år i Jönköping. Först bodde jag i en stuga på mina föräldrars tomt. Sedan fick jag kontakt med en person som bodde i en husbåt, och han frågade om jag inte hade funderat på det. När tanken hade triggats kunde jag inte släppa den.

Vilka är fördelarna?

Skeppshunden Tundra trivs i kajutan. Foto: Privat.

– Ekonomiskt är det billigare än att köpa mark, hus, bostadsrätt eller hyra lägenhet. Styrhytten har stora fönster och ger känslan av att vara utomhus hela tiden. Jag har ett steg ned i vattnet så jag badar nästan varje dag. Båten ger en känsla av frihet, ungefär som att ha semester jämt.

Och nackdelarna?

– Det är ett spartanskt leverne. Kommer vinden från norr så blåser det in genom nyckelhålet, vintrarna har varit kyliga men hanterbara, men under sommaren blir det snabbt olidligt varmt. Utrymmena är små, men det är befriande att vara begränsad i det materiella, att inte ha mer än det jag faktiskt behöver.

Du jobbar ofta natt – störs du av vågor, fågelskrik och båttrafik när du ska sova?

– Jo, det är klart. Men inne i stan finns så mycket annat buller och oljud från trafik och människor. Det stressar mer än ljuden som kommer från naturen. Vid stormen Hans slog Carmen i bryggan, då krängde hon till ordentligen och jag steg upp med hjärtat i halsgropen. Vågorna kan vagga mig till sömns men det har även hänt att jag vaknat sjösjuk mitt i natten.

Styrhytten ger magnifik utsikt. Foto: Privat.

Har du någonstans att fly när extremovädren kommer?

– Jag blir ofta erbjuden tillflykt hemma hos nära och kära. Men stormar det vill jag vara på Carmen för att hålla koll på förtöjningarna. Värst är det när jag ska i väg och arbeta, då tänker jag ”Shit, ska jag jobba ikväll när det är storm”.

Får du bättre återhämtning till sjöss än på land?

– Jag tror att känsla av återhämtning handlar om att vara just där man känner att man vill vara. Här kan jag få lugn och ro, men har hamnens bageri, pizzahak och bistro alldeles intill. Det blir mycket brygghäng med andra hamngäster och människor som rör sig i det lilla samhället. De är ofta nyfikna på hur jag har det men visar även hänsyn och låter mig vara ifred om jag inte orkar vara social.

Har du hjälpt till när någon i hamnen behövt vård?

– Här är det nog jag som skadar mig mest. Det är många trånga utrymmen och vassa kanter att slå sig på. När jag skulle greja med motorerna första vintern blåste till exempel metalluckan ned vilket resulterade i en hjärnskakning. Det var bara tur att jag inte även bröt fingrarna när jag tog emot och försökte stoppa den.

Vilken årstid gillar du bäst?

– Vår och höst, när värmen kommer men det är lugnt i hamnen och när lugnet lägger sig igen efter sommaren men värmen ändå dröjer sig kvar.

Therese Åstrand

Ålder: 31 år.

Familj: Hunden Tundra, 3 år.

Bor: På husbåten Carmen II, som ligger i Stora Rör på somrarna och i Färjestaden vintertid.

Fritid: Klättring och hundträning. Styrelseledamot i Riksföreningen för anestesi- och intensivvård. 

Instagram: Offshoreseadweller

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida