Sjuksköterskestudenter höjer löneribban – kräver 40 000 på första jobbet

Sjuksköterskestudenterna i Västerbotten satsar högt. ”Lönerna för nyexaminerade sjuksköterskor har inte följt inflationen och de höga kostnaderna numera”, säger Elke Rosiers och Dima Chikhani Skereck på Campus Skellefteå.
Sjuksköterskestunderna Elke Rosiers och Dima Chikhani Skereck går från intervju till intervju just nu. De tar examen på sjuksköterskeutbildningen vid Umeå universitet på Campus Skellefteå i maj.
Deras klass har gått ihop och satsar på att få 40 000 kronor i månadslön på sina första sjuksköterskejobb.
Lön som ny sjuksköterska
De vill att yrket uppvärderas.
– Klassen har diskuterat lönefrågan. Vi kommer inte få vår röst hörd om var och en förhandlar enskilt. I stället har vi bjudit in regionen, kommunen och även Vårdförbundet på ett diskussionsmöte, säger Elke Rosiers.
De jämför med andra yrken i offentlig sektor.
– Det är orimligt att nya sjuksköterskors lönenivå inte överstiger det många har i undersköterskelön, säger hon.
Studenternas har alla blivit erbjudna lika lön av regionen med lika tillägg för de som har vårderfarenhet. Dima Chikhani Skereck tycker att det är fel eftersom lönesättningen ska vara individuell.
Elke Rosiers lägger till att de har förståelse för att 40 000 kronor kan låta högt.
– Men lönerna för nyexaminerade sjuksköterskor har inte följt inflationen och de höga kostnaderna numera i samhället, vilket behövs. Vi bedriver ingen välgörenhet, säger hon.
Studenternas uppfattning är att regionen och kommunerna borde omfördela pengar.
– Det som i dag läggs på inhyrd personal eller överflödiga chefspositioner borde gå till högre löner för de fast anställda, säger Elke Rosiers.
Löneanspråk verkar sprida sig
Skelleftestudenternas löneanspråk har fått sjätteterminarna i Umeå att haka på, och nivån verkar sprida sig söderut till Uppsala, Göteborg, Lund och Malmö.
Sophia Abrahamsson är ny HR-direktör på Region Västerbotten.
Hur ställer ni er till de nya sjuksköterskestudenternas lönekrav/önskemål om 40 000 kronor i månadslön?
– Vi har förstått att de uttryckt önskemål om höjda lägstalöner. Vi tittar alltid på våra nivåer och har individuell lönesättning. Gällande lönen behöver vi ha vissa nivåer att utgå ifrån. Vi försöker hela tiden ha ett erbjudande som är attraktivt.
Hon berättar att erbjudandet inte bara består av lönen, utan även introduktion och mentorskap.
Kan ni möta upp på den lönenivå studenterna önskar?
– Nyexaminerade sjuksköterskor utan tidigare erfarenhet erbjuds mellan 29 000 kronor och 30 000 kronor i månaden. Lönen kan variera utifrån erfarenhet och andra förutsättningar, som att arbeta natt och oregelbundna tider. Då kan ett tillägg om 3000 kronor tillkomma.
Bjuder in till möte i Skellefteå
Studenterna som bjudit in till möte i Skellefteå är besvikna över att företrädare för regionen lokalt har tackat nej. Sophia Abrahamsson är inte insatt i det.
– Det är lite oklart. Men regionen, företrädd bland annat av hälso- och sjukvårdsdirektören har deltagit på ett möte med representanter för sjuksköterskestudenterna som tar examen i Umeå. Där hade vi en bra dialog. Vi är måna om att ha en löpande kontakt med studenterna genom informationsluncher och mässor.
Regionen pressade av sparkrav
Region Västerbotten har ett sparkrav på personalkostnader. Sophia Abrahamsson menar att det inte påverkat besluten kring nivån på de nyexaminerade sjuksköterskornas lön. Nu finns också ett sparförslag om att halvera lönetillägget på 3000 kronor.
Vårdförbundet kommer på mötet.
– Det är bra att studenterna pratar ihop sig och sätter lönepress på arbetsgivarna. Studenterna är jätteviktig resurs nu när de blir klara. Vi träffar dem gärna. Men vi kan inte berätta om våra strategier när arbetsgivaren medverkar. Det har vi erbjudit oss att göra vid ett separat tillfälle,säger Johanna Davidsson, barnsjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet Västerbotten.