Efter jobbet

Sjuksköterskor söker kärleken i tv-serie

Sjuksköterskor söker kärleken i tv-serie
Två av deltagarna i årets upplaga av Gift vid första ögonkastet är sjuksköterskor. Stina Thunberg arbetar som forskningssjuksköterska på KFUE, onkologens forskningsenhet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Alexander Sjöstrand, enhetschef på akutavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: Ulrika Malm/SVT/Gifta vid första ögonkastet

De är inte bara sjuksköterskor, de är också deltagare i nya säsongen av Gift vid första ögonkastet. Stina Thunberg och Alexander Sjöstrand bestämde sig för att försöka hitta sitt livs kärlek – framför kameran.

På måndag den 10 april drar den nya säsongen av realityserien Gift vid första ögonkastet i gång i SVT igen. Åtta förväntansfulla deltagare har handplockats och matchats för gifta sig med en person de aldrig träffat tidigare. Under åtta avsnitt får tittarna följa paren före, under och fem veckor efter bröllopet. I sista programmet meddelar deltagarna om vill fortsätta att leva tillsammans eller skilja sig. Till sin hjälp har de en expertpanel bestående av tre psykologer som lotsar dem genom turboäktenskapets olika faser.

Två av deltagarna i år är sjuksköterskor. Stina Thunberg arbetar som forskningssjuksköterska på KFUE, onkologens forskningsenhet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Alexander Sjöstrand, enhetschef på akutavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Jobb på dagarna, inspelning på fritiden

När serien spelades in i början av förra sommaren var Stina Thunberg anställd på en vaccinationsmottagning i Uppsala. Hon kunde inte få ledigt mer än för bröllopet och dagen efter under de veckor som produktionen pågick. På dagarna arbetade hon heltid och gick sedan direkt hem till sin nya man och kamerateamet.

– Det var ganska tufft. Kamerateamet var med från att jag borstade tänderna på morgonen till att jag sminkade av mig på kvällen. Samtidigt var det så många känslor, som en berg- och dalbana. Jag skulle lära känna en ny person och samtidigt tänka efter vad jag själv kände. Det var ganska svårt att sova under den perioden, säger hon.

Stina Thunberg tycker att hon fick bra stöd av sin närmsta chef och kollegorna under den intensiva perioden.

– Alla har varit väldigt positiva och stöttande. Sedan fanns det så klart några i min närhet som var oroliga för att jag skulle fara illa under programmet.

Forskningssjuksköterska med skinn på näsan

Ålder: 31 år

Bor: I Uppsala

Karriär: Sjuksköterska sedan 2013. Arbetat inom reumatologi, hud och ven samt på vaccinationsmottagning. Varit förtroendevald för Vårdförbundet på tidigare arbetsplats. Arbetar som forskningssjuksköterska inom onkologisk vård vid Akademiska sjukhuset.

Stina om Stina: Jag är en familjekär människa som älskar mat och goda viner. Jag gillar att vara i min sommarstuga där det varken finns vatten eller el, så där lagar jag mat på en muriak och tvättar mig i en sjö.

Jag är en tjej med skinn på nästan, det har jag insett efter mina tuffa år som singel. Jag står upp för mig själv och mina vänner, det gör att jag förväntar mig trygghet och respekt tillbaka.

Alexander Sjöstrand tog semester två av de fem veckor som inspelningen pågick.

– Det var bra. Det var ganska skönt att vara på jobbet och inte ha en kamera i ansiktet hela tiden, säger han.

Båda hade varit singlar i flera år innan de bestämde sig för att söka till programmet. Stina Thunberg berättar att hon hade testat allt – rest, flyttat, bytt jobb, blinddejter och dejtingappar – utan att hitta den rätta.

– Jag hade en ganska jobbig singelperiod på fyra år bakom mig. Jag hade gått på många niter och blivit förödmjukad på olika sätt. Eftersom jag följt Gift vid första ögonkastet tyckte jag att de hade en ganska hög ”hitrate”, säger Stina Thunberg.

Hon bestämde sig för att skicka in sin ansökan, trots att hon förstod att chansen var ganska liten att det skulle fungera.

– Även om de skulle hitta rätt person så är jag bara 50 procent av pusslet. Den andra personen måste vilja också. Men jag tänkte att jag måste våga för att vinna, säger Stina Thunberg.

Alexander Sjöstrand hade också försökt att hitta en partner via nätet, men tyckte aldrig att det fungerade.

– Om jag föll för någon så var det inte besvarat och tvärtom. Nätet är ett annorlunda forum och jag vill hellre bygga upp en kärlek under en längre tid. Som i skolan, då lärde man känna varandra innan man frågade chans, säger han.

Enhetschef som kopplar av med träning och tv-spel

Ålder: 40 år

Bor: Malmö

Karriär: Sjuksköterska sedan 2008. Specialistsjuksköterska i intensivvård 2010. Arbetat på iva och som chef på flera olika akutavdelningar. Är nu enhetschef på akutvårdsavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Alex om Alex: Jag tycker om att träna, fram för allt löpning och innebandy och klättar i bland. Jag laddar batterierna med film och tv-spel och genom att umgås med vänner och familj.

Vem de matchades med, och hur det gick för dem, får deltagarna inte avslöja förrän alla program är sända.

– Det har varit svårt att hålla tyst, jag är inte bra på att hålla hemligheter utan är en väldigt transparant person. När något så här stort händer i ens liv bubblar det i kroppen och man vill berätta för vänner och familj, säger Stina Thunberg.

Några nära vänner och familj har ändå kunnat följa deras äventyr på nära håll eftersom de var inbjudna på bröllopet. Sedan SVT gått ut med namnen på årets medverkande är det lite mindre hemlighetsmakeri. Reaktionerna från kollegor och andra i omgivningen har bara varit positiva och kärleksfulla, berättar de båda.

Kritik mot urvalet

Dock dröjde det inte länge efter att deltagarna avslöjats som SVT fick kritik i sociala medier för bristen på mångfald. Samtliga medverkande i år är vita och relativt unga personer.

– Jag kan hålla med om att det är tråkigt, men jag kan inte ta inte ansvar för hur SVT har castat till programmet. De får de sökande de får och jag vet att de har jobbat hårt för att få matchningarna att fungera, säger Stina Thunberg.

Även Alexander Sjöstrand hänvisar till SVT när det gäller frågan kring urvalet till årets omgång av serien.

Om drygt en vecka kommer de vara Stina och Alex med svenska folket. Innan programmen sänds har de fått se delar som de själva medverkar i.

– Jag har sett de första avsnitten två gånger, men första gången hade jag sådan hjärtklappning att jag inte såg något alls. Men jag är nöjd. Sedan är jag medveten om att det som tittarna kommer att få se är bara en promille av den jag är, säger Stina Thunberg.

– Jag tycker det var en fin resa, Vissa delar är så klart jobbigare än andra, på det hela är jag nöjd, säger Alexander Sjöstrand.

De berättar att de har fortfarande kontakt med de andra deltagarna och att det betyder mycket.

– Vi har varit med om samma sak, det är ju en väldigt speciell grej det här, säger Alexander Sjöstrand.

Hur tror ni att patienter och kollegor kommer att reagera?

– Jag arbetar inte med patienter, men jag tror inte det kommer att bli något problem med mina medarbetare. Jag är inte rädd för att visa vem jag är, samtidigt som jag håller en viss distans eftersom jag är chef, säger Alexander Sjöstrand.

Stina Thunberg har förberett sig genom att prata med sin nuvarande chef om det.

– Om en patient frågar och vill prata om det kommer jag berätta. Men jag kommer också vara tydlig med att det är något jag gjort på min fritid. När jag är på jobbet kommer jag göra allt för att de ska bli friska.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida