ny i yrket

Skyddsombudet: ”Nya får för stora skor”

Förra året slutade en majoritet av klinikens sjuksköterskor. För nyanställda har ansvaret snabbt blivit alldeles för stort, säger skyddsombudet Josefine Lundqvist.

Pandemin har slitit hårt på personalen på infektionskliniken på Danderyds sjukhus.

Josefine Lundqvist, skyddsombud och förtroendevald för Vårdförbundet.
Skyddsombudet Josefine Lundqvist tycker att arbetsgivaren ska ge lojalitetsbonus till de som väljer att jobba kvar. Foto: Alexander Donka

— Vi har haft en enorm personalomsättning under det förra året. Från att ha varit en väldigt välfungerande arbetsplats är det så många som inte orkar länge, berättar Josefine Lundqvist, skyddsombud och förtroendevald för Vårdförbundet.

När erfarna sjuksköterskor ersätts med nya ökar ansvaret på de som är kvar. Har man arbetat ett halvår räknas man som erfaren och får ta hand om både inskolningar och studenter.

— Det är ett alldeles för stort ansvar. De har fått för stora skor för tidigt och det sliter att förväntas vara omvårdnadsexperten så snabbt, säger Josefine Lundqvist.

Hon har arbetat hårt för att föra fram fackets krav på en bättre arbetsmiljö – både för erfarna och nya sjuksköterskor.

Dragit ned på vårdplatser

Malin Ackefors, verksamhetschef för internmedicin och infektion, berättar att kliniken tillsammans med fackliga representanter och HR försöker hitta olika lösningar. Bland annat har en ”task force” arbetat fokuserat med annonsering och rekrytering. De ger också stöd och avlastning för vårdenhetschefer för att de ska kunna ägna mer tid åt medarbetarna.

Vad gör ni för att få sjuksköterskor att stanna och samtidigt få de nya att bli trygga?

— Vi har dragit ned på vårdplatser periodvis och stärkt upp med extra resurs på natten. Vi ser också över möjligheterna för en särskild kompetensstege för infektionspersonal, en så kallad infektionsnål, som kan motivera dem att utvecklas och stanna kvar på kliniken. Det är ett långsiktigt arbete, säger Malin Ackefors.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida