Slog näven i bordet

Slog näven i bordet
Ingrid Nes, Lotta Nordström, Anna Lakso, Lena Lundström, Helena Hemphälä, Jill Rönnqvist, Karin Wikström, Elin Järnberg, Mari Lundbäck och Berit Ekervhén har tröttnat på ledningen. Foto: Lena Leffler

Boden. Sjuksköterskorna i hemsjukvård fick nog. De kräver att bli lyssnade till och begär 35 000 i lön.?

4 februari 2015

Vi kände att vi måste vara konkreta för att det verkligen ska hända någonting. Vi har tjatat om våra problem sedan kommunen tog över hemsjukvården från landstinget för två år sedan, men det är aldrig någon som lyssnar.”

?Det säger Elin Järnberg, en av de 13 sjuksköterskor som i dag arbetar i Bodens hemsjukvård. Om några månader är de bara fyra kvar i gruppen, om inte arbetsgivaren lägger fram ett bud som kan få dem att ändra sig.?

Vårdförbundet kan inte stötta en åtgärd som är liktydig med massuppsägning. Det strider mot fredsplikten.?

— Jag tycker att det är viktigt att ha en dialog med arbetsgivaren, men jag kan förstå medlemmarnas frustration. De har försökt, försökt och försökt och inte fått något gehör, säger Erica Ohlsson, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Norrbotten.

??Sjuksköterskorna vittnar om en arbetsplats där belastningen ökat konstant de senaste åren, utan att det har blivit fler händer i vården. De har gång på gång fört fram olika förslag på lösningar, men tycker inte att de har fått någon respons från ledningen.?

Bland annat vill de inte vara utspridda på flera olika platser. Det gör det svårt att hjälpa varandra när det blir extra tungt i något av arbetslagen.?

Droppen blev när sjuksköterskorna i början av året fick veta att ledningen beslutat införa tre fasta semesterperioder i juni, juli och augusti. Efter gemensamma diskussioner kom de fram till att säga upp sig. ?

Då backade arbetsgivaren från kravet på tre fasta semesterperioder och lovade att försöka ordna en gemensam lokal. Men under sittande möte begärde sjuksköterskorna också att löner­na höjs till 35 000 kronor.?

— För inte så länge sedan sa enhetscheferna i kommunen upp sig. De hade begärt 37 000, vilket de till slut fick igenom. Vi tycker att vi är lika värdefulla som de, säger Elin Järnberg.??

En dag senare gick sjuksköterskorna tillbaka till stadshuset med en skriftlig kravlista som samtliga står bakom. Nio av dem bifogade sin uppsägning. Nu har kommunen annonserat ut tolv sjukskötersketjänster. Men de som har sagt upp sig behöver inte vara speciellt oroliga för att bli arbetslösa. Det finns gott om jobb i närområdet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida