Slutstrejkat för kommunanställda sjuksköterskor i Norge

Slutstrejkat för kommunanställda sjuksköterskor i Norge
Sjuksköterskor i norska Baerum kommun har strejkat tillsammans med sina kollegor i landet för högre lön. Men samma dag som sjuksköterskorna i Oslo och på sjukhusen började strejka, satte regeringen stopp för de kommunanställda. Foto: Kari Anne Dolonen/Sykepleien

I Norge strejkar sjuksköterskor över hela landet för högre löner. Men regeringen har satt stopp för majoriteten av dem, de kommunanställda. Nu planerar facket att ta ut ännu fler i strejk från sjukhusen.

Hittills har 2 282 norska sjuksköterskor strejkat för höjda löner. Först ut i strejk var drygt 700 kommunanställda sjuksköterskor inom hemtjänsten, på barnmorskemottagningar och vårdcentraler med mera. Tillsammans med andra kommunala yrkesgrupper, framför allt lärare, var de totalt 7 000 personer som gick ut i strejk i slutet av maj.

Bakgrunden är att Unio, som är huvudförbund och förhandlar åt bland annat Norska sjuksköterskeförbundet, NSF, inte kom överens med arbetsgivaren om löneökningarna. Unio vill ha en reallöneökning, alltså en löneökning som är högre än inflationen. De tre andra huvudorganisationerna LO, YS och Akademikerne har gått med på arbetsgivarens förslag, vilket är generella löneökningar på 2,8 procent.

Skickades tillbaka till jobbet

Några dagar senare gick även förhandlingarna om avtalen för sjukhusanställda och sjuksköterskor i Oslo i stöpet. Den fjärde juni lämnade flera hundra sjuksköterskor sjukhusen eller sina jobb i Oslo för att strejka. Men samma dag satte regeringen stopp för strejken i kommunerna, genom att besluta om så kallad obligatorisk lönenämnd. Det innebär i praktiken att staten tar över lönefrågan. Redan nästa arbetspass skulle alla strejkare vara tillbaka på jobbet.

Norska strejken

  • Sedan starten den 27 maj har 2 282 sjuksköterskor strejkat för högre lön i Norge. De flesta är kommunanställda och jobbar på vårdcentraler, barnmorskemottagningar, hemtjänst, vårdhem, akutmottagningar, psykiatri och rehabilitering. Den fjärde juni tvingades de kommunanställda sluta strejka och gå tillbaka till jobbet efter ett regeringsbeslut om att en statlig lönenämnd skulle ta över lönebeslutet.
  • I dag (7 juni) strejkar 451 sjuksköterskor. 207 av dem jobbar på sjukhus, 244  är anställda i Oslo.
  • På torsdag den 10 juni planeras ytterligare 182 sjuksköterskor på sjukhus att gå ut i strejk.
  • Även andra yrkesgrupper som lärare, bibliotekarier, sjukgymnaster och arbetsterapeuter har strejkat.

Källa: Unio

– Om arbetsministern menar att det är fara för liv och hälsa, med det låga antalet sjuksköterskor som har tagits ut i denna strejk, säger det något om hur oumbärliga sjuksköterskor är. Och då borde lönen vara därefter, säger Lill Sverresdatter Larsen, ordförande i NSF, till den norska fackförbundstidningen Sykeplejen.

Fler ut i strejk

Troligtvis kommer de kommunanställda sjuksköterskorna nu att få samma löneökningar som de andra fackförbundsorganisationerna gått med på, enligt tidningen. Men regeringsbeslutet påverkar inte de sjukhusanställdas eller Oslosköterskornas strejk, då de har andra avtal än de kommunanställda. Nu på torsdag, den 10 juni, planeras det för att ytterligare 182 sjuksköterskor ska lämna de norska sjukhusen för att strejka.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida