Lön och villkor

Nu strejkar norska sjuksköterskor för högre löner

Nu strejkar norska sjuksköterskor för högre löner
De som nu går ut i strejk är enligt Unio och norska sjuksköterskeförbundet " de oumbärliga". Bild: Norska sjuksköterskeförbundet

I dag gick 700 sjuksköterskor anställda i norska kommuner ut i strejk. Tillsammans med ännu fler lärare. Alltför låga löner är orsaken till missnöjet.

– Lönenivån för universitets- och högskolebildade måste bidra till att unga faktiskt väljer att utbilda sig till kommunernas välfärdsyrken. Det är stora rekryteringsproblem och situationen kan fort bli dramatisk om inte fler söker sig till dessa yrken. Lönen är ett av flera sätt att lösa detta, säger Steffen Handal från arbetstagarorganisationen Unio, i ett citat publicerat på organisationens hemsida.

I löneförhandlingarna för kommunaställda i Norge är det Unio som företräder Norsk Sykepleieforbund, NSF, och flera andra fackförbund med medlemmar inom välfärden, bland annat sjukgymnaster, arbetsterapeuter och lärare.

Steffen Handal, Unio. Foto: Stig Weston

För lite pengar

Sedan förhandlingarna om ett nytt löneavtal tog stopp har medlare försökt få fram ett bud som alla parter kan acceptera. Det arbetet höll på hela dagen i går, till långt in på natten. Men medlarna lyckades enligt Steffen Handal inte presentera lönepåslag som Unio kunde säga ja till. Budet var för lågt och fack och arbetsgivare stod för långt ifrån varandra, berättar han för fackförbundstidningen Sykepleien.

Därmed utlöstes strejken för 7 390 kommunaställda, från Alta i norra Norge till Kristianstad i söder. Framför allt är det lärare som strejkar. Men här finns också 700 kommunanställda sjuksköterskor.

Hot om utvidgad strejk

Steffen Handal beklagar att det blir strejk ett känsligt år som detta, då många redan offrat mycket. Men han anser att arbetsgivaren inte gav fackförbunden och deras medlemmar något val.

Löneförhandlingarna för sjuksköterskor anställda på norska sjukhus har också avbrutits och tagits över av medlare. Även här finns hot om strejk, men medlarna har till den 3 juni på sig att försöka få fram ett godtagbart bud.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida