Smittskyddsläkare: ”Arbetsgivare måste engagera sig i personal med hudproblem”

Oavsett om du har MRSA eller inte, kan du inte jobba kliniskt med sår på händer och armar. Då behöver du stöd för att komma tillbaka i arbete, säger biträdande smittskyddsläkaren Eva Gustafsson.
Eva Gustafsson är biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne och har jobbat med frågor om vårdpersonal och MRSA sedan bakterien blev allmänfarlig sjukdom år 2004.
Hon säger att det går att arbeta kliniskt trots att man bär på bakterien, så länge smittbäraren kan följa de basala hygienrutinerna.
– Min uppfattning är att det är ganska ovanligt att stänga av vårdpersonal för MRSA numera. I stället får den smittade vara noggrann med hygienrutinerna för att inte smitta, säger Eva Gustavsson.
Det är en annan femma när vårdpersonalen i fråga har sår på underarmar och händer.
– Då kan du inte följa hygienrutinerna och blir en risk både för dig själv och andra, oavsett om du bär på någon sjukdom eller ej.
”Regionerna behöver se över sina rutiner”
Eva Gustafsson har varit med om en del komplicerade fall, till exempel vårdpersonal med kroniskt handeksem. När hon får höra om sjuksköterskan Johan som blev avstängd i över sju månader på grund av MRSA och psoriasis blir hon bestört.
– Man måste engagera sig i personal som har hudproblem. Det är inte lätt att hantera detta ensam som drabbad. Arbetsgivaren har också ett arbetsmiljöansvar.
Men arbetsgivare saknar ofta verktyg och stöd för att hantera hudproblematik hos vårdpersonal, säger hon. Hon råder till samverkan mellan professioner.
– Då kan man komma längre än när man sitter en och en. Men vem har mandat att kalla samman till ett sådant möte? Regionerna behöver se över sina rutiner: Hur ska vi kunna behålla en anställd som egentligen är arbetsför men som under vissa omständigheter saknar förutsättningarna att jobba patientsäkert? All personal har rätt till stöd för att vara arbetsför.