Sömnskola för klarvakna

Sömnskola för klarvakna
Anna-Karin Brålin trivs med själva nattjobbet, men sömnen blir lidande. Foto: Susanne Lundbäck

Många som arbetar skift får problem med sömnen. Tuffast av allt är nattpassen. Östergötland stöttar med sömnskola och förebyggande utbildning på nätet.

3 december 2019

När hon väl är på jobbet gillar Anna-Karin Brålin att jobba natt. Med många års erfarenhet vet hon precis vad hon ska göra, det är lugnt och skönt. Det som gör att hon faktiskt avskyr nattpassen kommer efteråt. När hon går hem på morgonen och bara kan sova några timmar innan hon vaknar igen.

— Då är jag jättetrött och ändå kan jag inte sova. Jag tillhör dem som har extremt svårt att sova när jag jobbat natt så jag blir bara tröttare och tröttare efter varje nattpass.

Avdelning 81 vid Universitetssjukhuset i Linköping ligger högst upp i huset med vidsträckt utsikt över staden. Nattetid är det en fantastisk syn. Här bedrivs strokevård med akutintag dygnet runt och det finns vårdplatser för ett 20-tal patienter med olika neurologiska sjukdomar. Sjuksköterskorna arbetar i team på roterande skift med sju nätter på tio veckor.

Att gå emot vår inre klocka och jobba på natten är tufft för många. Det är vanligt att man, precis som Anna-Karin Brålin, är trött efter att ha varit vaken hela natten och somnar bra när man kommer hem på morgonen — men sedan vaknar efter bara några timmar när man sovit av sig den värsta tröttheten.

— Jag har provat allt, det är tyst och mörkt, ingenting stör mig, men ändå vaknar jag, säger hon.

De anställda på neurologavdelningen har gått en e-utbildning om hälsa och skiftarbete som Region Östergötland tagit fram. E-utbildningen är en enklare version av regionens sömnskola som har funnits i flera år och som är till för dem som har fått svårt att sova. Många gånger är det skiftarbetet som har triggat sömnproblemen.

— Vi försöker ge kunskap om sömn och verktyg som de kan använda för att varva ner och slappna av. Men bland det viktigaste är att få träffa andra som har samma problem och se att man inte är ensam, berättar Magdalena Hjertstedt på HR-avdelningen, som håller i utbildningarna.

Alla börjar med att kartlägga sin sömn genom att föra sömndagbok. De får svara på frågor som: När lägger jag mig? När somnar jag? Hur ofta och hur länge ligger jag vaken i sängen? Deltagarna skriver också ner vad de äter och dricker, när de motionerar och vad som hänt under dagen, om de till exempel känt stress eller oro.

Därefter får de lägga upp individuella planer för nya sovvanor. Det handlar ofta om att skapa bra rutiner till exempel för att kunna varva ner (se faktaruta). De får också testa olika avslappningstekniker och tränar själva hemma mellan träffarna. Sömnskolan är på fem träffar med två veckor mellan varje.

— Utvärderingarna visar att de som gått sömnskolan skattar sin sömn som betydligt bättre efteråt, säger Magdalena Hjertstedt.

Anna-Karin Brålin tycker att hon har prövat det mesta för att försöka sova bättre, men har mer och mer accepterat att det är som det är.

— Det jag möjligtvis skulle vilja testa vore att kunna gå iväg och sova 40 minuter under nattpasset. Jag har märkt att om det finns tid att sitta ner och slappna av en stund under natten sover jag bättre sedan när jag kommer hem. Att få sova en liten stund under nattpasset kanske vore ännu bättre.

Hon arbetar högst tre nattpass efter varandra. Ändå tar det en vecka innan hon fungerar normalt igen.

— Första natten när jag ska ställa tillbaka sover jag oftast bra, för då är jag helt slut, men sedan sover jag jättedåligt i flera nätter. Omställningen är verkligen svår.

För hennes kollega Mojgan Heidari är det inte nattpassen eller kvällspassen som gör att hon ibland sover dåligt.

— Jobbigast för mig är att gå upp tidigt, jag är ingen morgonmänniska. Om jag har arbetat kväll och sen ska gå på ett dagpass är det omöjligt att varva ner på kvällen och då blir det inte många timmars sömn innan jag ska upp igen. På dagen går jag som i ett töcken, jag är seg och har nästan lite svårt att fokusera, säger hon.

Deras chef uppmanar sjuksköterskorna att försöka lägga mer renodlade dagveckor och kvällsveckor, något som för Mojgan Heidari gör att hon sover bättre.

— Det jobbigaste är att ställa om, man behöver tid för det och då är det bättre att inte varva olika pass samma vecka.

6 sömntips för dig som jobbar skift

1. Försök hålla regel­bundna sömn­tider så långt det går.

2. Lägg högst tre nattpass på rad. Ju fler nattpass du arbetar desto längre tid tar det att ställa om.

3. Testa att ta en tupplur innan du ska jobba natt. Det kan göra det lättare att vara vaken på natten.

4. Undvik starkt sol­ljus på väg hem från nattarbete eftersom ljuset gör dig pigg.

5. Ha mörkt, tyst och svalt i sovrummet, helst 17–19 grader.

6. Använd tekniker för nedvarvning och avslappning för att komma till ro.

Källor: Stressforsknings­institutet och Region Öster­götlands sömnskola.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida