Sören Sanz får årets stora vårdpris

Sören Sanz får årets stora vårdpris
Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio lämnar checken till pristagaren Sören Sanz. Foto: Anton Andersson

Årets upplaga av Vårdförbundets och Salus Ansvars vårdpris på 250 000 kronor tilldelas sjuksköterskan Sören Sanz. Han får priset för sitt mångåriga antivåldsarbete på Södersjukhuset akutmottagning i Stockholm.

19 november 2012

Under måndagsförmiddagen delades för fjärde året i rad Vårdförbundets och Salus Ansvars vårdpris ut. Priset, 250 000 kronor, är ett av vårdens största priser och gick i år under temat Folkhälsa och hälsa.

Sören Sanz var märkbart rörd när han i förmiddags mottog priset på Vårdförbundets kansli i Stockholm.

– Jag fick reda på att jag vunnit i går, vilket var skönt. Då slapp jag svimma här framför alla människor, sa han efter ceremonin.

Slåss mot meningslösheten

Med bland annat projektet Våldets konsekvenser, preventionsarbete för ett växande folkhälsoproblem har Sören Sanz gått i bräschen för antivåldsarbetet inom sjukvården. Han leder också Södersjukhusets antivåldsgrupp, som årligen föreläser för cirka 16 000 ungdomar och 13 000 vuxna runt om i Sverige.

– Att jobba med våldsprevention är att arbeta mot meningslöshet. Varje dygn drabbas hundratusentals människor i vårt land. Det är otroligt många människoöden som tar skada, helt utan mening. Som människovårdare får vi aldrig se på det med likgiltighet. Det får aldrig normaliseras, säger Sören Sanz.

Enligt juryns motivering tilldelas Sören priset för att man inom projektet: visar på ett föredömligt folkhälsoarbete som berör alla åldrar, alla samhällsklasser och etnicitet. Arbetet omfattar såväl ett bra omhändertagande av patienterna för att minska olika former av såväl psykiska som fysiska komplikationer som att påverka och minska våldet i samhället. Det engagerade ledarskapet skapar ett mervärde och meningsfullhet för medarbetarna i att arbeta på detta sätt.

Viktig patientgrupp

– Det är väldigt kul att det här uppmärksammas. Våldsdrabbade är en patientgrupp som verkligen behöver sjukvårdens varma famn. Både när det inträffar och i det efterföljande psykologiska arbetet, säger Sören Sanz.

Tidigare pristagare

  • 2011 – Karin Eklund, röntgensjuksköterska och projektledare för mobil röntgen.
  • 2010 – Sjuksköterskorna Irene Olsson och Monica Dubeck för förbättringar av vården av patienter som genomgår dialysbehandling.
  • 2009 – Ami Hommel, sjuksköterska från Lund, för sin forskning om ökad säkerhet vid vård av patienter med höftfrakturer. 

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida