Sörmland. ”Det är fantastiskt!”

Sörmland. ”Det är fantastiskt!”
Sjuksköterskan Jenny Osanius kan nu lägga ett nytt uppdrag till sitt cv: politiker. Foto: Martina Olsson

Nystartade Vård för pengarna kommer in i landstinget Sörmland. Sjuksköterskan Jenny Osanius tror att partiet kan få en vågmästarroll.

15 september 2014

Det blev en riktig önskestart för Sveriges yngsta parti som ställde upp i landstingsvalet. Vård för pengarna bildades i höstas av vårdpersonal som inte tyckte att de fick gehör för sina åsikter hos chefer och politiker.

Med löfte om att minska administrationen i Sörmland med över 100 miljoner kronor gick de till val med förhoppningen om att komma in i landstingsfullmäktige. Och det gjorde de – med råge. Som det ser ut nu får partiet åtta mandat.

– Det trodde vi faktiskt inte, vi hoppades kanske på fem mandat. Så det här är fantastiskt, säger Jenny Osanius, sjuksköterska som stod som nummer fyra på valsedeln och som nu kan räkna med att få bli politiker.

Missnöje ligger bakom

Hon tror att missnöjet med vården är förklaringen till framgången.

– Det är så mycket som inte fungerar i dag, både inom primärvården och slutenvården, och det är inte bara engångsföreteelser utan gång på gång tar det lång tid innan människor får hjälp, säger Jenny Osanius.

I dag arbetar de flesta som står bakom partiet men i kväll ska de samlas och prata ihop sig. När Vårdfokus talade med Jenny Osanius inför valet berättade hon att hennes första motion ska handla om att öppna barnavdelningen i Nyköping. Hon ser också fram emot att få driva frågan om AST, akademisk specialistjänstgöring.

Håller öppet

Landstinget Sörmland har styrts av en koalition av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet. Alla tre partierna tappar mandat och Vård för pengarna kan få en vågmästarroll, men har inte bestämt sig för vilka partier de kan tänka sig att samarbeta med.

– Vi har ingen färg, äger Jenny Osanius.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida