Radioteater

Spelar sjuksköterska i ny dramaserie: ”Har stor respekt för KS”

Spelar sjuksköterska i ny dramaserie: ”Har stor respekt för KS”
Jelena Mila (bakom mikrofonen) spelar sjuksköterskan Gordana i SR:s nya dramaserie om Nya Karolinska. Övriga från vänster: Frida Englund, Johan Hedenberg, Lolo Elwin och Marika Lagercrantz. Foto: Sveriges Radio

I radiodramat ”Nya Karolinska 2017” skildras hur patienter och anställda drabbas av det skandalomsusade bygget och den nya organisationen. Skådespelaren Jelena Mila gestaltar sjuksköterskan Gordana och hade blandade känslor inför rollen. ”KS räddade min sons liv, så jag har stor respekt för sjukhuset”, säger hon till Vårdfokus.

Skenande kostnader för konsulter, svart arbetskraft, olagliga upphandlingar och felbyggda lokaler. Skandalrubrikerna har varit många kring Nya Karolinska sjukhuset, bland annat i Vårdfokus.

Den nya radioserien, som sänds och streamas i fem delar, koncentrerar sig på styrmodellen Värdebaserad vård, som varit omstridd och kritiserad av bland annat fackförbund.

Huvudpersonen är Boel (Marika Lagercrantz), en pensionerad landstingspolitiker som varit med och planerat Nya Karolinska. När karriären är över drabbas hon av cancer i bukspottskörteln. Lyssnaren får följa hennes kamp för behandling och spelet bakom kulisserna, där vårdpersonalen möts av managementklyschor från konsultbolaget som genomför omorganisationen, samtidigt som vårdköerna och bemanningskrisen bara ökar.

– Den största skandalen med Nya Karolinska var att man inte lyssnade på professionerna om vilka behov de såg. I stället infördes en amerikansk modell, hämtad från ett helt annat sjukvårdssystem, där man lät girighet styra vården. Det är en brännande aktuell problematik eftersom liknande förändringar sker på fler platser i landet just nu, sade Marika Lagercrantz på en pressträff inför premiären.

Jelena Mila. Foto: Privat.

Håller masken inför patienterna

Jelena Mila spelar sjuksköterskan Gordana, som blir Boels kontaktsjuksköterska vid inskrivningen på ”Tema cancer”, som den onkologiska kliniken döpts om till.

– Hon är spindeln i nätet och en viktig länk mellan undersköterskor, läkare och patienter. Gordana tvingas hålla masken trots att hon vet att allt runt omkring går i spillror. Det är en stressad situation, som närmast påminner om förhållandena under pandemin, säger Jelena Mila.

Jelena Mila

Ålder: 54 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Skådespelare.

Familj: Man och två barn, 20 och 22 år.

Aktuell: Som sjuksköterskan Gordana i radiodramat ”Nya Karolinska 2017”.

Under 1990-talet spelade hon sjuksköterska i flera filmer på Balkan, och uppskattade att det inte fanns några svordomar i Jörgen Hjerdts radiomanus.

– Hela teamet på SR Drama tog arbetet på största allvar, vilket underlättade att hantera det svåra ämnet. När sjuksköterskor blir stressade på film ska de alltid säga en massa fula ord. Jag gillar inte det. Jag var omgiven av läkare i släkten under uppväxten, bland annat min far som var anestesiolog, och jag kan inte se dem svära när de arbetade med folk som dog. Pappa var en sådan som grannar och bekanta hörde av sig till oavsett vad de drabbades av. Han sa alltid: ”Det kommer att bli bra”. När jag frågade hur han kunde veta det, svarade han att hans viktigaste uppgift var att inge hopp.

Träffat många sjuksköterskor

För Jelena Mila väcktes smärtsamma personliga minnen under inspelningen. Hon tillbringade en stor del av sin äldsta sons barndom på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som var en del av Karolinska, där han vårdades på onkoligiavdelning Q84, från tre till tio års ålder.

– Eftersom Boel också har cancer var det som att komma tillbaka till den tiden.

Det var med blandade känslor hon medverkade i att skildra skandalen.

– Jag har stor respekt för KS och det visste regissören sedan tidigare, eftersom vi samarbetade tätt inpå min sons svåra situation med sjukdomen. Personalen räddade hans liv.

Som anhörig har hon träffat otaliga sjuksköterskor. Några av dem har gjort starkt intryck och kanske bidragit till att forma karaktären Gordana.

– Det var särskilt en som sa: ”När din son blir stor, då ska du bjuda mig att dansa på hans bröllop”. Hon hjälpte mig att vidga tankebanorna. Det glömmer jag aldrig! Jag minns att hon hette Frauke.

Nya Karolinska 2017

”Nya Karolinska 2017” är en del av Sveriges Radios dramasatsning ”Före-efter” som behandlar nutidshistoria. Tidigare produktioner har bland annat handlat om Estonia-katastrofen och mordet på Anna Lindh.

Programmen sänds i Sveriges Radio P1 på lördagar kl. 16 med start 1 april. Hela serien går också att streama i SR:s app.

Medverkande är bland andra Marika Lagercrantz, Johannes Kuhnke, Olle Sarri och Jelena Mila. Ivica Zubak har regisserat.

Hennes erfarenheter från sjukvården har delvis påverkat tonen i dramaserien.

– Jag reagerade starkt på en scen där Boel får sitt cancerbesked. Om man kastar det stormande beskedet rätt i ansiktet på henne kommer hon att dö, inte av cancer utan i en hjärtattack! Det är ju en gammal människa. Man måste göra det mer varsamt.

Bloggade och skrev pjäs

I ”Nya Karolinska 2017” skildras anhörigperspektivet genom Boels make, Eino, som själv mår dåligt av hustruns sjukdom. Ett problem paret ställs inför är hur och när de ska berätta för familj, vänner och kollegor om Boels tillstånd.

Själv bloggade Jelena Mila för att hålla omvärlden informerad om utvecklingen kring sonens sjukdom. Hon skrev också en teaterpjäs, ”Bojke, pojke”, som hon planerar att ge ut som bok.

– Bloggen innehöll bara fakta. Det gick inte att prata om sjukdomen, det fanns liksom inget att säga. En nybliven mamma sa att det måste vara en förälders värsta mardröm och jag kunde bara hålla med: ”Jag lever den mardrömmen”. Det var svårt att veta hur mycket man kunde dela med sig utan att skrämma folk. I dag pratar jag gärna om ”vår svåra tid”, erfarenheten från min och vårdpersonalens kamp för sonens liv, för att hjälpa andra som hamnar i samma situation.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida