Vaccinmutor

”Spruta för sprit” – vaccinmutor får kritik

”Spruta för sprit” – vaccinmutor får kritik
Covid-19-vaccinering på baren Jenia i Tel Aviv i Israel i februari. Foto: Ziv Koren/Polaris/TT

Sötsaker, alkohol eller kanske en liten lyxlägenhet i centrala Hongkong? På olika håll i världen tävlar både statliga och privata aktörer om att erbjuda störst belöning för att uppmuntra till vaccination. Samtidigt höjs kritiska röster mot metoden med vaccinmutor.

Ett klistermärke efter sprutan – eller privilegiet att själv välja en liten leksak ur sjuksköterskans särskilda låda. Många av oss har nog minnen från barndomens besök i vården när sprutor skulle tas och tandläkarbesök som ofta avslutades med en present.

På flera håll i världen upprepas nu mönstret med belöningar, men för att få helt fullvuxna människor att vaccinera sig mot covid-19. Här är några exempel:

Israel: Spruta för sprit

Israel har framhållits som ett mönsterland i arbetet med vaccinationerna och nådde tidigt en hög täckning. I Tel Aviv samarbetade myndigheterna redan i februari med restauranger för att bjuda på mat – pizza, hummus, kaffe och söt knafeh – vid vaccinationscentralerna. Förhoppningen var enligt en talesman att skapa en familjär och trevlig atmosfär för att övertyga tveksamma. Även vaccination på puben Jenia Bar i staden förekom, med en gratis drink som belöning åt alla som tog sprutan, rapporterar Times of Israel.

USA: Marijuana, pengar och Tinder-fördelar

I New York gick man möjligen ännu ett steg längre för att uppmuntra till vaccin. Under den inofficiella marijuanadagen 20 april är delades gratis jointar ut till de som kunde visa upp ett vaccinationsintyg. Initiativtagare var aktivistgruppen ”Joints for Jabs” som enligt NBC uppgav att de hade tillstånd av de styrande i staden, som nyligen legaliserat marijuana för eget bruk. Och i delstaten Michigan har cannabisföretaget The Greenhouse of Walled Lake enligt egen utsago delat ut 35 000 jointar under sloganen ”Pot for shots” sedan i februari, uppger BBC.

Kalifornien hör till de delstater som startat ett lotteri, här med chans till vinster på upp till 1,5 miljoner dollar, för att höja vaccinationsviljan. ”Vax for the Win” vänder sig till alla invånare över 12 år som tagit en första spruta. Första dragningen sker nu på fredag den 4 juni. Lokalt finns andra chanser till vinst – i LA lottas till exempel biljetter till fotbolls- och hockeymatcher ut bland vaccinerade på vissa sjukhus, skriver LA Times. Liknande lotterier har startats i New York, Ohio, Maryland, Kentucky och Oregon, enligt Bloomberg.

Även gratis öl och munkar har använts som vaccin-mutor på olika håll i USA.

BBC rapporterar också att landet på högsta nivå – Vita Huset – gått in i samarbeten med olika sociala plattformar, till exempel Tinder. Där ska vaccinerade ha fått tillgång till en slags Super like-funktion för att stå ut i mängden.

Hongkong: Lyxlägenhet lottas ut

Trots att Hongkong är en av få platser i världen som gjort vaccin tillgängligt för alla vuxna samtidigt har bara 12,6 procent av befolkningen vaccinerat sig, enligt Bloomberg. Det har fått byggföretagen Sino Group och Chinese Estates Holdings ltd att lotta ut en nybyggd lyxlägenhet på 42 kvadratmeter bland fullvaccinerade Hongkong-invånare, som ett led i att uppmuntra till sprutan.

Dubai: Två veckor på gym

När andra satsar på pengar, sprit och droger valde Dubai en mer hälsoinriktad väg och erbjöd genom myndigheten Dubai Sports Council två veckors gratis inträde till diverse grym och träningsanläggningar i början av maj, rapporterar The National News. Dessutom med bibehållna regler om max antal besökare och avstånd.

Storbritannien: Kändisar i kampanj

Hela Storbritannien bakar-vinnaren Nadya Hussain hör till de brittiska tv-personligheter som genom en kampanj ska få ut vaccininformation till britter som tillhör etniska minoriteter som drabbats särskilt hårt av coronaviruset. Tilltaget verkar framgångsrikt, skriver DN – på några månader har antalet vaccindoser bland invånare med bangladeshisk bakgrund femdubblats. Detta jämte satsningar inom vården där sjukvårdpersonal från etniska minoriteter fått hålla i kontakterna utåt mot grupperna i samhället, via till exempel religiösa ledare.

Samtidigt har kritiska röster höjts mot att använda olika belöningar för att öka viljan att vaccinera sig. BBC har talat med Susan Michie, professor i psykologi vid University College i London och regeringens rådgivare i arbetet mot covid-19, som säger att distraktioner kan vara rent kontraproduktiva. Hon menar att den mest effektiva sporren för att ta vaccinet har varit att bry sig om andra, och att andra typer av fördelar underminerar den viljan:

– Det handlar om vad vi gör som befolkning. Det gäller inte individer. Vi vill att människor ska förstå varför de gör det; de gör det inte för pengar eller en öl.

Dessutom, menar hon, kan resultatet bli att färre vill ta en uppföljande dos i framtiden om belöningen inte längre finns där.

I USA Today menar reportern Christian Schneider i en opinionsartikel att regeringen helt enkelt uppmuntrar oansvarigt beteende genom att belöna dem som inte vill vaccinera sig annat än mot ersättning i form av sötsaker, alkohol eller pengar.

Intressant läsning för den som vill fördjupa sig i ämnet kan också vara en text i Atlantic, som mer allsidigt behandlar belöningssystem och hänvisar till olika typer om forskning om motivation inom vården, bland annat hur missbrukare uppmuntrats att sluta och hiv-smittade uppmuntrats ta bromsmediciner.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida