Akutsjukvård

Stockholm: Fler anmäler långa väntetider på akuten

Stockholm: Fler anmäler långa väntetider på akuten
Maja Wessel, tillförordnad förvaltningschef vid Patientnämnden i Region Stockholm. Foto: Region Stockholm och Getty Images.

Antalet anmälningar till Patientnämnden i Region Stockholm rörande akutmottagningarna ökade förra året igen. Mest ökade klagomålen som handlar om långa väntetider, visar en ny rapport.

Det är Patientnämnden i Region Stockholm som har gjort en sammanställning av anmälningar som kommit in om akutmottagningarna under 2022. Det handlar om 906 anmälningar, varav 141 är kopplade till långa väntetider. Av dessa rör cirka 10 procent barn under 18 år.

Det totala antalet klagomål på akutmottagningarna ökade med 17 procent jämfört med 2021. Klagomålen på väntetider ökade med 53 procent under samma period.

­­- Det är en trend som vi har sett i flera år nu så vi är inte förvånade. Eftersom ökningen är så stor ville vi lyfta frågan genom den här rapporten, säger Maja Wessel som är tillförordnad förvaltningschef vid Patientnämnden i Region Stockholm.

Flera av anmälningarna handlar om bristande information.

– Som patient kan det vara väldigt frustrerande att inte få veta vad som händer. De flesta som hör av sig till oss visar att de har en förståelse för att situationen är pressad, men när man inte får information känner man sig bortglömd. Det skapar mycket oro, säger Maja Wessel.

Diabetiker vill ha möjlighet att köpa mat

Ett återkommande klagomål är att det inte går att få mat under den långa väntetiden på akuten. Patienterna förväntar sig inte att personalen ska erbjuda mat, men vill åtminstone ha möjlighet att kunna köpa något att äta. Speciellt viktigt är det för diabetiker och andra med kroniska sjukdomar, menar Maja Wessel.

Ett flertal anmälningar handlar om utebliven hjälp med att gå på toaletten.

– Det är egentligen saker som borde kunna vara både naturliga och lätta för vården att åtgärda och som patienterna förmodligen tar för givet ska fungera., säger Maja Wessel.

Hon hoppas att ansvariga politiker och beslutsfattare läser rapporten och tar till sig av patienternas upplevelser av akutmottagningarna.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida