Ny i yrket

Stöd behövs i omtumlande första tid i yrket

Ett introduktionsprogram för en ny sjuksköterska gör mest nytta med en strukturerad plan som matchar ens kunskaper, och gärna med en grupp nyanställda. Det anser forskaren Ann Rudman på Karolinska institutet.

— I våra studier på KI har vi sett att den första tiden är ganska omtumlande. Det behövs en tydlig strategi, där äldre kollegor frågar hur man har det och gör det i lugn och ro. Vår forskning visar att det ofta är enkla saker som är viktigast när man är ny på jobbet, som det sociala och att det blir en trevlig atmosfär, säger Ann Rudman, sjuksköterska och forskare, som ansvarat för Lust-studien vid KI.

Den har pågått under 10 år och följt 4 500 sjuksköterskor och deras arbetsvillkor. I den senaste Lust-rapporten säger 80 procent av sjuksköterskorna att de är tillfredsställda med sitt arbete.

Ann Rudman, forskare KI
Ann Rudman ansvarar för studien på KI som pågått i 10 år och följt 4 500 sjuksköterskor och deras arbetsvillkor. Foto: Privat

Ann Rudman säger att introduktionen bör starta redan första dagen och insatserna bör vara utsträckta över ett år, mer intensivt i början. Helst utanför produktionen, för det tar tid att lära sig allt det nya. För den som är nyanställd är det viktigt att göra en plan för vad man vill få ut av introduktionen, och vilka aspekter man behöver komma igenom.

Lära sig hantera en dipp

Ett bra lärandeklimat är väldigt betydelsefullt, och att kollegorna bjuder in den som är ny. Själva utbildningen måste ha en god kvalitet och ett bra innehåll. Det betyder att den ska komma i rätt ordning och stämmas av mot tydliga mål, som tar hänsyn till sjuksköterskans tidigare erfarenheter och egna behov.

Rudman framhåller att en viktig framgångsfaktor för att lyckas med ett introduktionsprogram, är att det finns seniora rollmodeller som är trygga och tar ansvar för den nya personen. Särskilt när man som ny sjuksköterska kan tvivla på sin förmåga.

— Under första tiden kan det komma en dipp, då måste man få veta det och lära sig att hantera det, och att det finns en återkoppling från en äldre kollega, som säger: ”När det händer — kom till mig då.”

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida