Forskning

Svenskt covidvaccin ett steg närmare målet

<strong>Svenskt covidvaccin ett steg närmare målet</strong>
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys, leder vaccinforskningen. Foto: Erik Flyg/KI

Sverige var tidigt ute i pandemistarten med att börja utveckla ett vaccin. Forskargruppen kan nu i en ny studie se lovande resultat på möss. "Nästa steg är att testa det på människa i en liten säkerhetsstudie," säger professor Matti Sällberg, som leder arbetet.

Samtidigt som de stora läkemedelsbolagen Pfizer och Moderna modifierar sina vacciner för den nya varianten av covid, fortskrider arbetet i Sverige med ett nytt vaccin.

Matti Sällberg leder forskningsgruppens arbete vid Karolinska Institutet, tillsammans med kollegan Ali Mirazimi. Matti Sällberg har en bakgrund som både biomedicinsk analytiker och tandläkare, och är professor i biomedicinsk analys, med många års erfarenhet av vaccinforskning.

Redan tidigt i pandemin startade de arbetet med ett svenskt vaccin. Båda har varit i det svenska rampljuset hela pandemin som vaccinexperter.

Nu visar forskarna att vaccinet skyddar möss mot allvarlig infektion med beta-varianten av covidviruset. Studien är publicerad i EMBO Molecular Medicine.

Forskarna ser framför sig att vaccinet skulle kunna användas som ett boostervaccin, det vill säga ges som påfyllnad efter grundvaccinering med andra vacciner.

– Nästa steg är att testa det på människa i en liten säkerhetsstudie, en så kallad fas I-studie, och vi har lämnat in ansökningar om tillstånd för det, säger Matti Sällberg, i ett pressmeddelande.

Enligt forskarna ska vaccinet kunna vara mindre känsligt för mutationer och även rustat för framtida coronavirus.

– Det här är en ny generation av coronavaccin. Tanken är att det ska ge ett bredare skydd som mer liknar det vid genomgången infektion, och är lite mer framtidssäkrat än de vacciner som används idag, säger Matti Sällberg.

De flesta av dagens vacciner bygger på att använda delar av coronavirusets så kallade spikprotein för att aktivera kroppens immunförsvar. Nackdelen är att i spikproteinet uppstår mutationer ofta, vilket kan påverka vaccinernas effekt.

Det svenska vaccinet är ett dna-vaccin, och förhoppningen är att det ska kunna aktivera skydd mot fler delar av viruset, som inte muterar i samma takt som spikproteinet.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida