Tränade hundar kan lukta sig till covid på en sekund
Att hundar har ett luktsinne som gör att de kan upptäcka sjukdomar hos människor är känt sedan tidigare. Men hur bra är de på att sniffa sig till covid-19? Det undersöks just nu i ett forskningsprojekt vid Uppsala universitet.
Blinka, Khaleesi och Jippie heter några av hundarna som tränas till att upptäcka covid-19. De får massor av beröm när de lyckas hitta ett positivt prov och ganska snart har de fattat vad det hela går ut på.
− Hundarna tycker att det här är roligt, det är som en lek för dem, säger Tove Fall som är forskningsledare och professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.
Studien är ett samarbete mellan universitetet, Region Uppsala och två företag som arbetar med att utveckla hundar för olika uppdrag. Sammanlagt åtta hundar får en specialsöksutbildning med hjälp av doftprover som samlats in från de teststationer för covid-19 som finns i Uppsala.
Lär sig snabbt
Proverna består av kompresser som strukits i pannan och nacken på personer som testat sig för covid-19. De läggs i en burk och i efterhand kontrolleras vilka som testades positivt och vilka som var negativa. Hundtränarna placerar doftproverna i behållare som hundarna får nosa på för att lära sig upptäcka de prover som är positiva.
− Träningsresultaten ser lovande ut och hundtränarna säger att deras hundar snabbt lär sig urskilja de positiva covidproverna, men vi har ännu inga färdiga resultat från vår forskningsstudie, säger Tove Fall.
Studien skulle egentligen redan ha varit klar, men när antalet positiva prover gick ner kraftigt i somras blev det brist på provmaterial för hundarna att arbeta med. Nu samlas nya prover in igen och Tove Fall hoppas kunna utvärdera studien i slutet av året.
Flera forskningsstudier
Liknande studier där hundar har tränats för att upptäcka covid-19 har gjorts på andra håll i världen. En brittisk studie där sex hundar ingick visade att de korrekt kunde identifiera 94 av 100 personer som var infekterade med covid-19 genom att lukta på kläder. Det är bättre än de snabbtester som finns på marknaden och nästan lika bra som PCR-tester. Hundarna var dessutom mycket snabbare eftersom de sniffade sig till covid-19 på en sekund, skriver The Guardian.
I tidningen Diagnosis har forskare gått igenom de studier som finns. De drar slutsatsen att hundar som fått träning på rätt sätt kan identifiera covid-19 hos människor. Hundarna fick lukta på exempelvis munskydd, saliv eller covidprover. I alla studier fick hundarna mycket bra resultat med ett snitt på 88 procents träffsäkerhet.
Hundar har sedan tidigare tränats att upptäcka till exempel cancer, diabetes, lågt blodsocker och infektionssjukdomar. Intresset för att ta reda på om de även kan användas för att upptäcka covid-19 är stort.
200 prover om dagen
− Att göra tester för covid-19 är dyrt och tar tid, medan en hund kan söka av ungefär 200 prover om dagen. Men det är mycket som återstår att ta reda på, till exempel vilka hundar som är lämpade. I andra studier har man till exempel sett att det varierar en del mellan hundar, en del är nästan hundraprocentiga medan andra är lite sämre, säger Tove Fall.
Är det ingen risk att hundarna själva smittas?
− De prover som tas på huden innehåller i princip inget virus, det finns ju mest i slemhinnor och luftvägar. Det eventuella virus som finns inaktiveras dessutom in de här bomullslapparna. Hundar är inte heller särskilt mottagliga för covid-19, förklarar Tove Fall.
Hon poängterar att det inte är själva viruset som hunden känner lukten av, utan andra molekyler som man utsöndrar om man har covid-19, alltså själva sjukdomslukten.
Kan användas till mycket
Johanna Strandh på Hundhjälpen i Uppland är en av de som tränar hundar att upptäcka covid-19. Hon ser att det skulle kunna finnas många områden i samhället där hundar skulle kunna användas för att spåra individer som bär på smitta. Det kan handla om flygplatser, tågstationer, arbetsplatser, stora konserter eller i anslutning till sjukhus, vårdinrättningar och äldreboenden.
− Vi har fått en hel del förfrågningar och våra hundar skulle kunna gå ut och arbeta redan nu. Men vi vill gärna få dem validerade först i den här vetenskapliga studien, säger Johanna Strandh.
Hur stort behovet är när restriktionerna i samhället släpps i slutet av september är också oklart. Men oavsett vad som händer och hur viruset utvecklas så tror Tove Fall att de resultat som de får fram i sin studie blir intressanta för framtiden.
− Det här är nog inte den sista pandemin vi får uppleva. Nu har vi fått erfarenhet av hur man gör en sådan här studie och hur hundarna ska tränas. Det ska bli mycket spännande att se hur duktiga de blir på att skilja positiva prover från negativa, säger hon.