Student

Trenden håller i sig – fler vill plugga till sjuksköterska

Trenden håller i sig – fler vill plugga till sjuksköterska
Det växande intresset för sjuksköterskeyrket håller i sig. Arkivbild: Gettyimages

Antalet sökande till sjuksköterskeprogrammet fortsätter att öka. Intresset för utbildningen – som väckts hos allt fler under pandemin – har inte mattats av.

Sjuksköterskeprogrammet är inför vårterminen 2022 en av de mest populära utbildningarna. Det visar ansökningsstatistik från Universitets- och högskolerådet, UHR. I stort har antalet sökande till högskolor och universitet minskat något jämfört med rekordvåren 2021, då pandemin och en osäkrare arbetsmarknad fick fler att vilja plugga.

Men när det gäller sjuksköterskeprogrammet håller pandemieffekten fortfarande i sig. Många universitet och högskolor ser hur yrken i vården lockar allt fler.

På Göteborgs universitet är vårterminens fem mest sökta utbildningar läkarprogrammet, psykologprogrammet, socionomprogrammet, sjuksköterskeprogrammet och tandläkarprogrammet.

På Högskolan i Kristianstad sticker utbildningen till sjuksköterska ut som högskolans mest populära program.

Fler vill läsa till sjuksköterska

  • Inför vårterminen 2022 är antalet sökande till landets sjuksköterskeprogram 53 494 personer, varav 10 154 har sjuksköterskeprogrammet som förstahandsval.
  • Motsvarande siffror inför vårterminen 2021 var 45 212 sökande, varav 9316 med sjuksköterskeprogrammet som förstahandsval.
  • Av det totala antalet sökande är 84 procent kvinnor och 16 procent män, den siffran gäller både VT22 och VT21.

– Pandemieffekten må klinga av totalt sett i Sverige, men till vissa utbildningar är intresset fortsatt väldigt högt. För vår del främst till sjuksköterskeprogrammet, som ökar kraftigt även denna gång, och biomedicinska analytikerprogrammet, ett yrke fler fått upp ögonen för under pandemin, säger prorektor Anneli Orrung Wallin i ett pressmeddelande.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida